Italijanski tožilci so septembra lani izdali zaporni nalog za Lavitola, ki naj bi bil vez med tedanjim italijanskim premierom ter poslovnežem iz Barija Gianpaolom Tarantinijem in njegovo ženo Angelo Devenuto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zakonca sta bila obtožena, da sta izsiljevala Berlusconija s podatki, ki sta jih imela o divjih zabavah nekdanjega premiera in o prostituciji na teh zabavah. Tarantini, ki naj bi premieru sam priskrbel dekleta za zabave, je vse od izbruha afere zaradi Berlusconijevih t. i. "bunga bunga" zabav trdil, da premier ni vedel, da so dekleta za udeležbo na njegovih zabavah plačana.

V zameno za lažne izjave o mladenkah, ki so se udeleževale premierovih zabav v vili v Rimu, naj bi Tarantini prejel pol milijona evrov. Lavitolo naj bi bil po navedbah tožilcev posrednik pri teh izplačilih.

Italijanski tožilci so sicer medtem opustili obtožbe o izsiljevanju Berlusconija proti Tarantinu in njegovi ženi Angeli Devenuto. Hkrati pa so se osredotočili na vprašanje, ali je Berlusconi vedel, da so bile ženske, ki jih je Tarantino pripeljal na zabave, prostitutke.

Valter Lavitolo je bil v času izdaje zapornega naloga za njim v tujini. V več kasnejših intervjujih za italijanske medije je zavrnil krivdo, hkrati pa se ni hotel vrniti v Italijo.

Italijanski policisti so ga danes prijeli na rimskem letališču Leonardo Da Vinci. Ob aretaciji po prihodu iz Buenos Airesa je Lavitola poudaril, da "je imel dovolj" in da se je pripravljen soočiti z obtožbami zoper njega. Policija ga je že odpeljala v zapor v Neaplju.