Po mnenju portala Politikis.si je sporočilo jasno – predsednika vlade je potrebno likvidirati. Na spletni strani sds.si so zapisali, da od policije in informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar pričakujejo ukrepanje v skladu z zakonskimi pooblastili. "Za morebitni kazenski pregon zoper osebo bomo vsekakor dali naše soglasje," so še dodali.

Posnetek, ki ste si ga dopoldne še lahko ogledali, so z Youtuba že umaknili.


Ne gre za kršitev s področja varstva osebnih podatkov

"Informacijski pooblaščenec ni prejel nobene prijave v zvezi z video posnetkom," nam je sporočila namestnica informacijske pooblaščenke, Kristina Kotnik Šumah.

"Po njegovem vsebinskem ogledu pa tudi ugotavljamo, da očitno ne gre za kršitev s področja varstva osebnih podatkov in dostopa do informacij javnega značaja, za katere je pristojen Informacijski pooblaščenec. V tem primeru torej nimamo pristojnosti, da bi ukrepali. Informacijski pooblaščenec namreč ni organ, ki bi imel zakonska pooblastila za odkrivanje in pregon kaznivih dejanj," so pojasnili.

Vseeno pa menijo, da je tovrstne grožnje treba obravnavati resno, zato predlagajo, da se prizadeti obrnejo na policijo ali na pristojno državno tožilstvo.

Policija: posnetki vsebujejo elemente kaznivega dejanja

"Policija na podlagi Uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija zbira in vrednoti informacije, ki bi lahko vplivale na varnost varovane osebe. V konkretnem primeru videoposnetkov, ki so se pojavili v javnosti, Policija ocenjuje vpliv teh na stopnjo ogroženosti varovane osebe," nam je sporočil predstavnik PU Ljubljana za odnose z javnostmi, Vinko Stojnšek.

Policija bo preverila vse okoliščine tega primera, saj posnetki vsebujejo elemente kaznivega dejanja Ogrožanja varnosti, ki se, skladno z 52. členom Zakona o kazenskem postopku, preganja na predlog oškodovanca, je še pojasnil Stojnšek.