"Obtožnica je skonstruirana in ne čutim se odgovornega niti po eni sami točki obtožnice," je dejal prvoobtoženi Sanader. Tožilstvo ga obtožuje, da je zlorabil položaj in pooblastila predsednika vlade in HDZ ter organiziral skupino, ki je odgovorna za nezakonito financiranje HDZ, kot tudi odtujitve denarja za lastno bogatenje.

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremeni Sanaderja, da je osebno ali ob posredovanju drugoobtoženega, bivšega šefa hrvaške carine in glavnega blagajnika HDZ Mladena Barišića, ter Mačka, od vodilnih v javnih podjetjih in ministrstvih zahteval, da pogodbe za oglaševanje in promocije sklepajo samo z oglaševalsko agencijo Fimi-media.

Kot je danes napovedalo tožilstvo, bodo dokazali, da je Sanader zasnoval in ves čas med letoma 2003 in 2009 tudi osebno vodil organizirano skupino, ki je jemala denar za črne sklade HDZ, kot tudi za osebno bogatenje posameznikov. Sanader naj bi postavil obtožence na ključne položaje in zagotovil nadzor nad poslovanjem HDZ s ciljem uresničenja omenjenega kaznivega dejanja.

V obtožnici, ki so jo prebrali na začetku današnjega sojenja, so natančno opisali postopek odtujevanja denarja iz javnih podjetij in ministrstev ter finančne malverzacije v Fimi-medii in HDZ. Poleg Sanaderja, Barišića in Mačka so zlorabe položaja in pooblastil obtoženi tudi glavna računovodkinja HDZ Branka Pavošević in direktorica Fimi-medie Nevenka Jurak ter direktorja dveh zasebnih podjetij, Ani-Lon in Onida, Anita Lončar-Papeš in Bojan Dimić.

Vpleteni naj bi si razdelili deset milijonov evrov

Tako naj bi v črnih skladih HDZ končalo dobrih 31,6 milijona kun (4,2 milijona evrov), Sanader pa naj bi zase odtujil najmanj 15 milijonov kun (dva milijona evrov). Jurakova je zase in Fimi-medio na nezakonit način priskrbela 14,4 milijona kun (1,9 milijona evrov). Lončar-Papeševa in Dimić pa sta odtujila 3,8 milijona kun (500.000 evrov), kar sta tudi priznala pred začetkom sojenja in se s tožilstvom dogovorila za milejšo kazen. Vsi vpleteni naj bi odtujili najmanj deset milijonov evrov.

Tudi Barišić, Pavoševićeva in Jurakova so danes na sodišču ponovili, da se čutijo krive za očitana jim dejanja. A se niso uspeli dogovoriti s tožilstvom, da bi zaradi priznanj dobili milejše kazni. Za omenjena kazniva dejanja jim grozi najmanj triletna zaporna kazen.

Najmanj tri leta zapora bosta dobila tudi Sanader in Maček, če bo sodišče potrdilo, da sta odgovorna za največjo korupcijsko afero na Hrvaškem. Vsi bodo morali tudi vrniti denar, ki so ga zaslužili mimo zakonov.

Okoristili naj bi se tudi Mišo Kovač, Badrićeva in Thompson

V obtožnici so danes našteli tudi vrsto javnih podjetij in ministrstev, od katerih so Sanader, Barišić in Maček zahtevali, naj poslujejo s Fimi-medio mimo javnih razpisov. Med tistimi, ki naj bi prejeli denar iz črnih skladov HDZ, pa so tudi znani hrvaški pevci, kot so Mate Mišo Kovač, Marko Perković Thompson in Nina Badrić. Iz črnih skladov nekoč vladajoče stranke naj bi bivšemu šefu Sanaderju kupili tudi luksuzna avtomobila znamke bmw ter mu plačali potovanje v ZDA. Z umazanim denarjem so plačali tudi lojalnost lokalnih medijev v Osijeku in Zadru.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je danes dejal, da bo svoj uvodni nagovor imel potem, ko bo tožilstvo predstavilo dokaze. Podobno je napovedal tudi Mačkov odvetnik. Odvetniki HDZ pa so prepričani, da bodo dokazali, da vrh HDZ ni vedel za črne sklade. HDZ je sicer prva hrvaška stranka, ki je pristala na zatožni klopi.

"Noben organ HDZ ni bil seznanjen z dogodki, ki jih navaja obtožnica. V postopku bomo dokazali obstoj dvojnega, paralelnega sistema financiranja znotraj HDZ," je danes dejal odvetnik HDZ Davor Budin. Kot je dodal, bodo dokazali, da je bil generalni sekretar stranke glavna odgovorna oseba za financiranje v HDZ.

Spomnil je, da odločitve sprejema predsedstvo HDZ, generalni sekretar pa nadzira izvajanje odločitev predsedstva stranke. Generalni sekretar HDZ je bil večino časa med dogodki, ki jih opisuje obtožnica, Ivan Jarnjak, ki je veljal za tesnega sodelavca Iva Sanaderja.

Med drugim je Budin še povedal, da bodo dokazali, da so bili nakup omenjenih avtomobilov, financiranje določenih pevcev, posebej pa financiranje Osiješke televizije, v nasprotju z interesi stranke.

Sojenje bodo nadaljevali v torek, ko bodo zaslišali obtožence, ki so priznali odgovornost, ali prebrali njihove izjave preiskovalcem.

Zaradi obsežnosti postopka na Hrvaškem ne pričakujejo, da se bo primer Fimi-media končal letos. Primer namreč obsega več kot 44.000 strani, sama obtožnica pa je spisana na več kot 500 straneh. Predlaganih je več kot 400 prič. Sodišče je zaenkrat sprejelo 150 prič, med katerimi bo tudi predsednica HDZ in podpredsednica sabora Jadranka Kosor.