Prijateljeva zagovornica Tina Kikelj je za Dnevnik.si povedala, da je za novico, da se kazenski proces ne bo pričel pred junijem, izvedela izključno iz medijev in da niti ne ve, kdaj bo glavna obravnava. Meni, da se je zadeva morda zavlekla zaradi njihove zahteve za izločitev sodnice Orjane Trunkl, ki pa so jo zavrnili že pred dobrim tednom.

Kikljeva je še povedala, da po zavrnitvi zahteve za izločitev sodnice še ne vedo, kako bodo naprej postopali, več pa ni želela komentirati.

Prijatelj sicer trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen, obtožnica pa ga bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril. Časarja obtožnica bremeni zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril, Mikuža nedovoljenega dajanja daril in poslovne goljufije ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenemu sprejemanju daril, Bratoževo pa pomoči pri poslovni goljufiji.

Proces bo vodila Trunklova

Sodnica Orjana Trunkl bo vodila proces. Trunklova je Prijatelju sodila že leta 2010 in ga takrat obsodila na pet let zaporne kazni. Zadevo so sicer najprej dodelili sodniku Mateju Štrosu, ki pa je zaradi vpogleda v listino, ki je v spisu ne bi smelo biti, kasneje sam predlagal svojo izločitev.

Predsednik sodišča Vitomir Bohinec je nato spis dodelil Trunklovi, na to pa se je, kot je navedeno zgoraj, Kikljeva februarja letos pritožila. Med razlogi za izločitev Trunklove je med drugim navedla, da naj bi v prejšnjem kazenskem postopku zoper Prijatelja že pregledala spis, ki bi utegnil biti relevanten tudi v tem kazenskem postopku. Zahtevo za izločitev je sodišče zavrnilo.

V zaporu še slabi dve leti

Okrožno sodišče v Kopru je oktobra 2010 obsodilo na pet let in dva meseca zapora zaradi izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa in proizvodnje z orožjem ali eksplozivom, lani pa je delno ugodilo njegovi pritožbi in mu kazen znižalo na štiri leta zapora. Tako mora Prijatelj odslužiti mora še slabi dve leti. Kikljeva je povedla, da so že vložili prošnjo za pogojni odpust, pristojna komisija pa se o tem še ni izrekla.

Marca pred dvema letoma so kriminalisti Srečka Prijatelja aretirali v gostilni v Solkanu, ko je od Marjana Mikuža vzel 323.000 evrov. Prijatelj je sicer ves čas kazenskega procesa, ki je sledil aretaciji, trdil, da je šlo za njegov denar, ki mu ga je bil Mikuž dolžan, in da je dejanski vzrok njegovega zaprtja opozarjanje na domnevne nepravilnosti pri lastninjenju Splošne Plovbe.