Storilci so si pri vstopanju v informacijske sisteme gospodarskih družb pomagali s tako imenovanim socialnim inženiringom in s pomočjo ustreznih programskih orodij. Tako so vstopali v sistem elektronskega bančništva omenjenih družb, nato pa prikrito nakazali sredstva iz transakcijskega računa družbe na račun v ta namen ustanovljene ali drugače pripravljene gospodarske družbe, so danes zapisali na policiji.

Na ta način so v dveh primerih v preteklih mesecih uspešno odtujili skupno 210.000 evrov. Iz dveh oškodovanih gospodarskih družb so na povezani družbi najprej nakazali po 105.000 evrov, od tam naprej pa so manjše zneske nakazovali na različne račune fizičnih ali pravnih oseb. Nato so sredstva gotovinsko dvignili in z njimi prosto razpolagali. V štirih primerih pa storilci kljub vdoru v informacijski sistem iz različnih razlogov sredstev niso uspeli nakazati.

Storilci so se predstavljali kot uslužbenci partnerja družbe

Storilci so telefonsko oziroma prek elektronskih sporočil stopali v stik z uslužbenci gospodarske družbe, pooblaščene za ravnanje z elektronskim bančništvom, ter se lažno predstavljali kot predstavniki partnerja družbe, ki je v družbi dejansko izvajala vzdrževanje programske in podobne opreme.

Storilci so nato na različne načine uslužbence prepričali, da so sami oziroma z njihovo pomočjo na računalnike namestili določeno programsko opremo, s katero so si omogočili dostop do informacijskega sistema te družbe in v nadaljevanju dostop do elektronskega bančništva ter s tem prost dostop do finančnih sredstev družbe na transakcijskem računu.

Kriminalisti obravnavali deset osumljencev

Zaradi suma storitve kaznivih dejanj velike tatvine, napada na informacijski sistem ter dveh kaznivih dejanj pranja denarja so kriminalisti v preteklih dneh obravnavali deset osumljencev, stanujočih na širšem območju Celja, Velenja in Šentjurja, štirim pa so zaradi izvedbe preiskovalnih dejanj tudi odvzeli prostost. Na različnih lokacijah na območju Celja in Ljubljane so opravili tudi številne hišne preiskave.

Pri preiskavi, ki je še v teku, sodelujejo tudi drugi državni organi, med drugim predstavniki Urada za preprečevanje pranja denarja, so še navedli v Policijski upravi Celje.

Zaposleni v Luki niso v postopku preiskave

Predstavnik Luke Koper je za Dnevnik.si sporočil, da po njihovih informacijah nihče od zaposlenih v Luki Koper ni v postopku preiskave. "Smo pa uvedli določene ukrepe, ki povečujejo stopnjo zaščite samega sistema. V Luki Koper bomo, na podlagi izsledkov policijske preiskave storili vse, kar je v naši moči za povrnitev škode in zaščito interesov družbe," je še zapisal.