Kos je zatrdil, da je bilo sodelovanje z Maticem Muncem iz Svetovalnice Akcija! usmerjeno v odkrivanje sistemske korupcije v primeru koroške deklice. Kot je pojasnil, so med njegovim predsedovanjem Komisiji za preprečevanje korupcije obravnavali primere, ko pri obravnavi spolnih zlorab pristojni organi, kot so policija, tožilstvo in center za socialno delo, niso delali, kot bi morali.

Kot je dejal, je bilo zagotovo tako v primeru hčerke Natalije Markač (sodelavke v Svetovalnici, ki je bila zaradi koroške deklice tudi nekaj časa priprta), pa tudi v primeru koroške deklice. Prepričan je, da "policija ni storila nič, CSD ni storil nič, tožilstvo pa zelo malo, da bi raziskali, ali je šlo za spolno zlorabo".

Z Maticem Muncem sta se, tako Kos, spoznala leta 2009 na dobrodelni nogometni tekmi, pri omenjenem primeru pa je z njim sodeloval, da bi spodbudil delovanje institucij. Zaradi tega se je z Muncem sestal dvakrat, prvič so bili zraven še Markačeva, Munčeva žena in še nekaj drugih ljudi, drugič pa pred aretacijo Munca.

Kos je sicer zopet poudaril, da se je drugo srečanje zgodilo na pobudo Boštjana Verstovška (odvetnika dekličinega očeta Boštjana Kakerja), pogovarjali pa so se le o vrnitvi deklice.

Matic Munc je v namreč pred kratkim dejal, da ni bil koordinator dogajanja v zvezi s koroško deklico in da se je "vse odvijalo po navodilih Draga Kosa."

Neznanci včeraj napadli 20-letno stranko Matica Munca, jo pretepli in porezali po obrazu