Ker pa so zavarovalnice iznajdljivi gospodarski subjekti, se je marsikdo vprašal, ali se bodo dodatni stroški zavarovalnic odrazili predvsem na podražitvi obveznih avtomobilskih zavarovanj. To bi pomenilo, da bi policijske storitve na koncu v veliki meri pravzaprav posredno plačali zavarovanci. Takšno razmišljanje bržkone ni napačno, saj je iluzorno pričakovati, da bi zavarovalnice, ki težijo k čim boljšemu poslovnemu izidu in mu - sicer vzporedno z zagotavljanjem konkurenčnosti - prilagajajo cene zavarovanj in spremnih ponudb, dodatne stroške enostavno absorbirale.

Leta 2013 do pol milijona evrov

"Zakaj pa ne?" se ob napovedih ministra retorično sprašuje dr. Gorazd Meško, dekan fakultete za varnostne vede: "Država državljanom že tako in tako zaračunava številne storitve. Zakaj bi policija morala vse delati v okviru svojega rednega dela? Tako in tako so policisti deklice za vse. Zakaj naj bi policija torej še naprej delala zastonj za zavarovalnice? V primeru korenitih sprememb pa res obstaja možnost, da bodo zavarovalnice te stroške prenesle na zavarovance in da bodo v tem primeru kratko potegnili oškodovanci, ki so upravičeni do odškodnine. Če ne drugega, bodo postopki trajali dalj časa in imeli bodo nekaj dodatnih stroškov," meni Meško.

V zavarovalnicah so za zdaj precej zadržani, saj jim namreč še ni povsem jasno, kaj vse naj bi jim policija v bodoče zaračunavala in kakšen cenik jim bodo pripravili na notranjem ministrstvu. V slovenskem zavarovalnem združenju pojasnjujejo, da s predlaganimi ukrepi še niso uradno seznanjeni in jih zato za zdaj težko komentirajo. "Posledice in morebitne ukrepe zavarovalnic bo treba prilagoditi nastali situaciji. Upamo, da ne v škodo zavarovancev. Naše članice, kolikor smo obveščeni, v tem trenutku še ne razmišljajo o podražitvah," pravi Tina Dular iz zavarovalniškega združenja. Po podatkih združenja so zavarovanci obveznega avtomobilskega zavarovanja lani prijavili nekaj manj kot 60.000 škodnih primerov. Podobno odgovarjajo tudi v največji slovenski zavarovalnici Triglav, kjer prav tako še ne morejo oceniti, kakšne potencialne stroške bi oziroma bo s seboj prinesel policijski cenik.

O znesku nadomestila na notranjem ministrstvu za zdaj še ne govorijo naglas. Prav tako še ne vedo, kakšen priliv lahko zaradi zaračunavanja nekaterih storitev sploh pričakujejo: "Predlog zakona prinaša pozitivne finančne učinke za državni proračun, ki pa jih je težko natančno ovrednotiti, saj ni mogoče natančno predvideti finančnih prilivov v državni proračun glede zahtev za vpogled v zapisnike policije (teh je bilo lani 18.806, op. p.)," pojasnjujejo na notranjem ministrstvu. Več pa očitno vedo njihovi kolegi na finančnem ministrstvu, kjer so zaračunavanje posredovanih podatkov zavarovalnicam že uvrstili v izhodišče za pripravo rebalansa proračuna za 2012, ki so ga prejšnji mesec poslali socialnim partnerjem. Iz dokumenta je razvidno, da ministrstvo za finance za leto 2012 iz naslova zaračunavanja podatkov še ne pričakuje učinka, v letu 2013 pa naj bi priliv v državno malho znašal pol milijona evrov.

Podražitve ne bi smele biti visoke

Če zavarovalnice o potencialnih stroških ne govorijo na glas, pa nam je sogovornik iz ene izmed večjih slovenskih zavarovalnic neuradno pritrdil, da bi zaračunavanje policijskih storitev lahko občutili tudi zavarovanci. A nikakor ne v vsakem primeru, hkrati pa morebitne podražitve ne bi smele biti prav visoke. "Najprej bo treba videti, kako visoko bo nadomestilo za vpogled v podatke. Če bo šlo za bolj ali manj simboličen znesek, zavarovalnice najbrž ne bodo imele težav. Če bo znesek zajeten, pa bi lahko prišlo do zapletov," razlaga sogovornik, ki želi v tem trenutku ostati neimenovan. Če bo tudi leta 2013 okoli 19.000 zahtev po vpogledu v zapisnike policije in se bo država zadovoljila s pol milijona evrov, po mnenju našega sogovornika podražitve ne bi bile potrebne, plošča pa bi se lahko obrnila, če bi se cena podatkov zvišala.

Zaračunavanje policijskih podatkov trenutno ni edina skrb zavarovalnic, ki ponujajo obvezna avtomobilska zavarovanja. V izhodišču za pripravo rebalansa proračuna je namreč zapisana tudi napoved zvišanja odstotka za škodo, ki nastane zavodu za zdravstveno zavarovanje zaradi smrti ali poškodb zavarovancev v prometnih nesrečah. Danes zavarovalnice za ta namen odštejejo 6,5 odstotka vrednosti zavarovalne premije za obvezno avtomobilsko zavarovanje, izhodišče za pripravo rebalansa pa predvideva zvišanje na 8,5 odstotka. "Ta ukrep bi zavarovalnicam povzročil bistveno več stroškov kot nadomestila za vpogled v policijske zapisnike," ocenjuje naš sogovornik.