Odhajajoči ruski predsednik Medvedjev je 4. marca ruskemu tožilstvu nepričakovano odredil, naj opravi revizijo primera Hodorkovski in še 31 drugih primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ruskih medijih so se kmalu zatem pojavila ugibanja, da bi lahko Medvedjev še pred predajo predsedniških pooblastil 7. maja pomilostil Hodorkovskega. "Predsednik se ne strinja s tem mnenjem," je za moskovski radio Eho dejal vodja sveta za človekove pravice v Kremlju Mihail Fedotov.

Fedotov je sicer že pred tem za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal, da je Medvedjev že podpisal izjavo, v kateri se ne strinja z mnenjem skupine strokovnjakov, ki so ocenili, da Hodorovskemu za pomilostitev ni potrebno priznati krivde.

Odločitev Medvedjeva, da odredi revizijo primera nekdanjega prvega moža družbe Jukos, ki je bil v času predsedniškega mandata Vladimirja Putina leta 2003 obsojen na osem let zaporne kazni zaradi goljufije in utaje davkov, je padla po februarskem srečanju med Medvedjevom in opozicijskimi skupinami, ki so nasprotovale vrnitvi Putina na položaj predsednika države.

Novo srečanje med Medvedjevom in opozicijo, ki naj bi jo Hodorovski v času Putinovega predsedovanja med leti 2000 in 2008 podpiral, bo potekalo danes.

Medvedjev v primerjavi s Putinom velja za bolj liberalnega voditelja, kljub temu pa je njegova zadnja odločitev vzbudila kritike s strani družine Hodorovskega in potrdila stare domneve, da je bil Medvedjev med svojim štiriletnim mandatom politično prešibak, da bi nasprotoval Putinovim odločitvam.