Munc je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma pojasnil, da ne komentirajo zadev v zvezi s koroško deklico, ki so del kazenskega postopka. Prav tako policija še širi preiskavo. Je pa zatrdil, da je z vsemi obtožbami njemu in Svetovalnici Akcija! povzročena škoda in se bodo, sicer glede na nadaljnji potek dogajanja, "branili z vsemi sredstvi".

"Naj nehajo z lažmi in neresnicami“

Boštjan Kaker, oče deklice, ki se je po letu in pol predvčerajšnjim vrnila v materin objem, sicer trdi, da je Maticu Muncu in Nataliji Markač, ki sta mu v sklopu Svetovalnice Akcija! pomagala, plačeval kar na roko, dejal pa je, da tudi po 10 tisoč evrov. Munc je na današnji tiskovni konferenci vse to zanikal in družino Kaker pozval, naj "nehajo z lažmi in neresnicami“, sicer napovedujejo tožbe in kazenske ovadbe.

Munc je dodal, da sta z Markačevo v Svetovalnici Akcija! izvajala voljo in upoštevala želje dekličinega očeta, Boštjana Kakerja, kar je potrdila tudi njegova sodelavka Markačeva. Ta je pojasnila še, da ni bilo nikakršnega denarja, saj je bil Kaker "finančno izčrpan", nekaj sta dobila le od njegovih staršev. Dodala je, da sta večino dela opravila brezplačno, ko pa je bilo treba, sta uporabljala lastna sredstva, med drugim je Markačeva celo plačala poligrafski test.

Kaker domnevno trdil, da bo šel v mafijo

Kaker je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal, da je v celotni postopek šel zato, da bi zaščitil svojo hčerko, razkril pa je tudi ozadje sodelovanja z Natalijo Markač in Maticem Muncem, ki sta, kot pravi, proti njegovi volji leto dni skrivala otroka. Nedolgo tega so v javnost prišla pisma, ki jih je oče koroške deklice pisal iz zapora, v njih pa je Munca in Markačevo obtožil psihičnega pritiska in izsiljevanja.

Markačeva je tako na tiskovni konferenci poudarila, da je bil Kaker zadnje mesece "v zelo slabem stanju" in da je pisal veliko, javnosti pa so bila pokazana le nekatera pisma. Dodala je, da so bila prve štiri mesece pisma polna navodil, kako naj ravnajo, "nato pa se je, kot kaže, zlomil". Po njenih besedah je v prvih mesecih pripora v pismih dajal usmeritve, kako ravnati, pozneje pa da so se zadeve zapletle in so bila pisma drugačna ter so kazala na njegovo stisko. Med drugim da je navajal, da bo šel v mafijo, spremenil identiteto ....

Družina Kaker je, tako Markačeva, tedaj tudi sporočala, da je Boštjan Kaker v zaporu izgubil nadzor in da hoče ven. Kot zatrjuje, so mu v svetovalnici tedaj pojasnili, da je edina pot iz zapora, da povedo, kje je deklica. Družina je želela le, da se preiščejo postopki tožilstva in tudi razišče sum spolne zlorabe deklice, zatrjuje Markačeva.

"Boštjan ni bil v posesti svoje volje"

Munc je sicer zanikal, da bi ga družina Kaker pozivala, naj otroka vrnejo. Kot je dejal, ga je dekličin oče večkrat klical, klici pa da so kazali, da je "na robu". "Boštjan ni bil v posesti svoje volje," trdi Munc.

Markačeva pa na vprašanje, ali so bili v pismih tudi pozivi, naj se deklico vrne, odvrnila, da je vprašanje, kakšna je bila Kakerjeva volja in koliko je bilo to odraz njegove stiske. Če bi to res želel, bi po njenem prepričanju preprosto preklical pooblastilo svetovalnici.

Preklic pooblastila je Svetovalnica Akcija! po trditvah Munca prejela 22. marca in ne 16. marca, kot trdijo na Kakerjevi strani.

Dekličina babica ni bila nikoli ugrabljena

Na vprašanje, kakšno škodo je utrpela deklica, ki so jo po enem letu iskanja pred dvema dnevoma našli živo in zdravo, pa Munc odgovarja nekonkretno. Sam meni, da škoda ni bila narejena, vendar bo vse to po njegovem mnenju razkril kazenski postopek. Očitno pa, ocenjuje, "ni bilo tako zelo slabo poskrbljeno za deklico, če je lahko takoj šla k materi". Deklica je bila sicer ves čas z babico.

Na očitek, da je babici svetovalnica prepovedala komuniciranje z družino, Markačeva odgovarja, da bo vse to stvar kazenskega postopka, je pa v zvezi z dogajanjem Zlatke Kaker "veliko prič, katerim je ves čas izpovedovala svojo voljo". Munc zatrjuje, da dekličina babica nikoli ni bila ugrabljena, ampak da je ves čas vedela, kaj počne.

Vodja Svetovalnice Akcija! je sicer vse aktiviste in civilne iniciative z različnih področij v Sloveniji pozval, naj se združijo in začnejo usklajen boj proti "ugrabljeni državi". Pojasnil je namreč, da je celotna "zgodba" o koroški deklici veliko širša kot zaščita enega otroka, čeprav je bilo to primarno. "Šlo je za odkrivanje skrivnosti našega sistema, zlasti navezave centrov za socialno delo, tožilcev, sodišča in policije," je dejal.

Kot je znano, sta bila Munc in Markačeva pred dnevi priprta, kar pa Munc ocenjuje kot "uklonilni pripor". Med drugim je še pojasnil, da razmišlja tudi o tožbi zoper namestnika varuha človekovih pravic Toneta Dolčiča, ki je lani izrazil dvom v to, da je koroška deklica sploh še živa.

Koroška deklica, ki so jo policisti našli pred dvema dnevoma, je sedaj pri svoji materi. V času, ko je bila pogrešana, je bila z njo babica, ki je danes za POP TV povedala, da je bila od domačih izolirana, komunicirala pa je lahko izključno z Munčevo ženo Jernejo. Vse, kar sta potrebovali, so jima dostavljali različni ljudje iz Svetovalnice Akcija!, na begu pa sta se morali večkrat preseliti.

V Avstriji sta z vnukinjo stanovali v dveh različnih stanovanjih. Vsake toliko časa so ju pripeljali tudi v Slovenijo. Stikov z domačimi nista imeli, živeli sta v osami brez interneta in slovenskih medijev, pravi dekličina babica Zlatka Kaker, ki je na begu izgubila več kot 30 kilogramov.

"Po vsakem kontaktu je bilo povedano, malo še, pa se bo uredilo. Nikoli se nismo pogovarjali o datumu, ampak, da se določene stvari uredijo," je povedala in dodala, da ni vedela, da je njen sin več mesecev pozival, da se deklica vrne. Kot pravi, je ubogala navodila od Svetovalnice Akcija!, Markačeve, pa tudi od Jerneje Munc. Ko je napočil čas vrnitve, se je na vratih pojavil neznanec, ki ji je povedal, da se z vnukinjo vračata v Slovenijo.

Preberite še:

Spregovoril tudi Kaker, osumljeni so delovali kot prava kriminalna združba