Na več prizoriščih bodo obiskovalci lahko uživali v bogati kulturni tradiciji, spoznavali razkošno zgodovino umetnosti, našli navdih v likovnih in fotografskih podobah, glasbenih nastopih, sodobnih dokumentarnih oddajah, odkrivanju skrivnosti grafik ter literarnega ustvarjanja.

Organizatorji meseca italijanske kulture znotraj Evropske prestolnice kulture (EPK), v koordinaciji Veleposlaništva Republike Italije v Ljubljani in Italijanske unije zaključujejo priprave za razkošen celomesečni program, ki povezuje italijansko modo, zgodovino, likovno ter glasbeno umetnost, koncerte, pesništvo, razstave ter v prvi vrsti življenje ljudi in njihovo ustvarjalnost. Mesec italijanske kulture je tudi odlična priložnost za utrditev dobrih medsosedskih odnosov, ki temeljijo na prijateljstvu, sodelovanju in spoštovanju.

Med 4. in 30. aprilom je v Mariboru predvidenih deset srečanj. Mesec italijanske kulture se v Mariboru začenja z razstavo svetovno priznanega Olimpijca, umetnika in stilista Ottavija Missonija z naslovom Mojster barv. Razstava bo vrata odprla v sredo, 4. aprila 2012 v prostorih Vetrinjskih dvorov. Razstavo je v poklon bogati kulturni tradiciji manufakture na visoki ravni, cenjeni po vsem svetu, izbralo Veleposlaništvo Republike Italije.

Skorajšnji začetek meseca italijanske kulture je pozdravil tudi predsednik izvršnega sveta Italijanske unije gospod Maurizio Tremul: “Za Italijansko unijo je velika čast, da lahko v sklopu Evropske prestolnice kulture predstavimo kulturno bogastvo Italije ter preko ustvarjalnosti Italijanov, ki živijo v Sloveniji in na Hrvaškem pomagamo ponesti delček Italije v svet. Ob tej priložnosti bi v imenu vseh projektnih partnerjev in Italijanske unije povabil obiskovalce Maribora k obisku meseca italijanske kulture."