Organizator skupine, ki je prodajala potne liste, je bil 58-letni Zvonko Šendulović, hrvaški državljan, ki je živel v BiH. Pomagala naj bi mu policista iz Osijeka, Bruno Margaretić in Zoran Rudnički, kot tudi uradnik na hrvaškem konzulatu v Tuzli Marijan Dominiković ter Radojka Cvetković, ki je delala v uradu za izdajanje dokumentov na zagrebški policiji.

Potne liste so med drugim prodajali članom zemunskega klana in kriminalcem okoli Darka Šarića.

Preiskovalna sodnica je za peterico odredila enomesečni pripor. Če bo Šendulović plačal milijon kun (135.000 evrov) varščine, ostali pa po 750.000 kun (100.000 evrov), se bodo lahko branili s prostosti. Sicer pa naj bi s prodajo potnih listov zaslužili občutno več.

Hrvaška policija je med operacijo "Border" (Meja) potrdila, da so ponaredili 53 potnih listov, sumijo pa, da jih je bilo celo dvakrat več. Kriminalci so za vsak dokument plačali med 10.000 in 50.000 evri, odvisno od tega, kako nujno so dokument potrebovali.

Za srbskim državljanom Darkom Gojićem so objavili tiralico, Tupajo pa so izpustili na prostost, ker naj bi preiskovalcem priznala svojo vlogo v verigi ponarejevalcev hrvaških potnih listov.

Šendulović je od osijeških policistov prejemal podatke o osebah, ki so ustrezale za ponarejanje dokumentov. Večinoma je šlo za hrvaške državljane, ki so kot begunci živeli v Srbiji in niso nikoli šli na Hrvaško niti niso zahtevali hrvaškega potnega lista.

Na podlagi omenjenih podatkov in ponarejenih pooblastil je Gojić urejal potrdila o državljanstvu in rojstne liste za omenjene osebe, ki jih je nato izročil Šenduloviću. Ta je osebe prijavil v BiH in izdelal ponarejene osebne izkaznice. V sodelovanju z osumljenima uradnikoma konzulata v Tuzli ali Cvetkovićevo pa je na originalne potne liste ob imenih beguncev dodajal fotografije kriminalcev, je postopek opisal zagrebški časnik.

Dodal je, da bi preiskava hrvaške policije lahko pripeljala do novih prijetij kriminalcev, kot se je zgodilo pred kratkim, ko so v Španiji prijeli pripadnike zemunskega klana.