Janšev odvetnik Franci Matoz je pred začetkom današnje obravnave povedal, da obtožnica, ki jo je ljubljansko okrožno tožilstvo proti Janši in njemu vložilo zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, nikakor ne bo vplivala na proces v zadevi Patria. Janša te obtožnice ni želel komentirati. Kot je dejal po obravnavi, je še ni dobil.

Stranke v postopku so danes sicer pričakovale zaslišanje avstrijskega prvoobtoženega Riedla. MMC RTV Slovenija je sicer poročal, da je zaslišanje odpadlo zaradi težav z videokonferenco, a kot je pojasnila okrajna sodnica Barbara Klajnšek, še vedno čakajo na odgovor z Dunaja. Tako tudi ne vedo, ali bodo prihodnji teden sploh kakšna zaslišanja ali ne - slovensko sodišče želi namreč zaslišati tudi direktorja družbe ICB Hansa-Petra Wilhelmerja in bančnika Christiana Ivankovskega.

Riedla zaslišati v Wolfovi prisotnosti

Poleg Riedla je v avstrijskem postopku afere Patria obtožen tudi poslovnež Walter Wolf, ki sedi tudi na slovenski zatožni klopi. Vendar Wolfa na obravnave ni že več tednov. Njegov zagovornik Andrej Kac je danes sodnici pojasnil, da je Wolf v Kanadi in zaradi zdravstvenih težav ni sposoben za pot v Evropo. Kljub temu pa so zagovorniki ostalih slovenskih obtožencev danes vztrajali, da je treba Riedla zaslišati na ljubljanskem sodišču, ne preko videokonference, in v Wolfovi prisotnosti. Riedl je namreč ena ključnih prič, zagovorniki obtoženih pa mu želijo med zaslišanjem pokazati nekatere dokumente, prav tako bi radi njegovo soočenje z Wolfom.

Avstrijska obtožnica Riedla, Wolfa in še tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov. Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel političen karakter. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierjem Janezom Janšo, Rotis pa da so izbrali, "ker je bil bolj blizu vladni SDS", je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju. Riedl naj bi od Patrie dobil 7,5 odstotka provizije v celotnem, 278 milijonov evrov vrednem poslu med Patrio in Slovenijo za nakup 135 osemkolesnikov.

Listine brez povezave s slovenskim sojenjem

Ker pa Riedlovega zaslišanja danes ni bilo, je sodnica postopek nadaljevala z branjem listin, ki so jih posredovali finski in avstrijski organi. A tudi tukaj ni šlo brez zapletov. Klajnškova je začela z branjem elektronskih sporočil iz leta 2003 - večinoma je šlo za komunikacijo med Riedlom in Patrio - obramba pa je ob tem zatrjevala, da ta sporočila nimajo nobene povezave s slovenskim sojenjem.

Zagovornik Toneta Krkoviča Jože Hribernik je zahteval, naj tožilstvo količino teh sporočil zmanjša na tiste, ki so pomembna za slovenski proces. Dodal je, da danes teče že deseta obravnava in da na sodišču sedijo že okoli 50 ur, a da tožilstvo še ni postreglo z dokazi, ki bi utemeljevali sum kaznivega dejanja in dodal, "da to ni več ničemer podobno". Sodnica mu je odvrnila, da so dokazi tudi listine v spisu, tožilec Andrej Ferlinc pa je menil, da treba imeti celotno sliko.

Sojenje slovenski peterici obtoženih - predsedniku vlade in SDS Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu - se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjene očitke zanika.