Preiskovalni sodnik mora odločiti, ali bo uradno vložil obtožnico proti Abdelkaderju.

Abdelkader, podpornik salafističnega gibanja, je sicer že zatrdil, da ni vedel ničesar o načrtih svojega brata Mohameda. Hkrati pa je 29-letnik policiji dejal, da je "ponosen" na dejanja svojega mlajšega brata. Priznal je tudi, da je prisostvoval pri bratovi kraji skuterja, s katerega je nato ta streljal in ubil sedem ljudi.

Tožilstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo, da so proti Abdelkaderju danes uvedli preiskavo zaradi suma sokrivde v umorih in skupinskih tatvinah s ciljem priprave terorističnih napadov.

Njegovo dekle že izpustili

Abdelkaderja in njegovo dekle so pridržali v sredo, medtem ko je francoska policija v 32-urnem obleganju stanovanjskega bloka v Toulouseu ubila Mohameda Meraha. Tako Abdelkaderja kot njegovo partnerko so v soboto premestili v pripor v Pariz, a so dekle danes brez obtožb že izpustili, je sporočil njen odvetnik Guy Debuisson.

Dodal je, da je dekle pretresena, saj se šele zdaj sooča z dejstvom, da je njen partner živel dvojno življenje. Glede na dokaze, ki so prišli na dan med preiskavo, pa je po oceni odvetnika zelo velika verjetnost, da bo moral Abdelkader v zapor.

Merah umoril sedem ljudi

Mohamed Merah je v napadih, ki so pretresli Francijo, skupno umoril sedem ljudi. 11. marca je v Toulouseu ubil pripadnika padalskega logističnega regimenta, čez štiri dni pa je streljal na vojake blizu vojašnice v mestu Montauban. V napadu sta umrla dva vojaka, tretji je bil huje ranjen.

Zadnji napad se je zgodil 19. marca pred judovsko šolo v Toulouseu, ko je ustrelil 30-letnega učitelja Jonathana Sandlerja, njegova sinova, petletnega Arieha in štiriletnega Gabriela, ter sedemletno Myriam Monsonego, hčerko ravnatelja šole.

Policija je v četrtek po 32-urnem obleganju stanovanja napadalca Meraha ubila s strelom v glavo.

V Parizu se bodo sicer danes s pohodom tišine spomnili žrtev, ki so življenje izgubile pod njegovimi streli.

V Parizu s pohodom tišine v spomin na žrtve strelca iz Toulousa

V Parizu se bodo danes s pohodom tišine spomnili žrtev strelca iz Toulousa, ki je s streli s skuterja pokončal sedem ljudi. Pohod bodo pripravili voditelji judovske in islamske skupnosti v Franciji. Pohod tišine bo v središču francoske prestolnice potekal od Montparnassa do Les Invalides.

"Pohod je smiseln le, če bo skupen," je po srečanju francoskega predsednika z voditelji judovske in islamske skupnosti v Franciji dejal vodja Crifa, glavne judovske organizacije v Franciji, Richard Prasquier.

23-letni Mohamed Merah, ki je v četrtek umrl pod streli francoske policije, je v ponedeljek pred judovsko šolo v Toulouseu ubil tri otroke in učitelja, v dnevnih pred tem pa je v Montaubanu in Toulouseu ubil tri vojake. Dva med njimi sta bila muslimana.