Najvišjo kazen tožilstvo zahteva za Tomaža Žiberta, ki je na Kontroli zračnega prometa Slovenije sodeloval pri izbiri najboljšega ponudnika za izgradnjo kontrolnega stolpa. Zanj namreč zahtevajo dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 20.000 evrov.

Obtoženim so bila dokazana vsa očitana dejanja

Za obtoženega Ivana Demšarja tožilstvo zahteva eno leto zaporne kazni in plačilo 8000 evrov stranske denarne kazni, za preostale obtožene Boruta Farčnika, Srečka Gabriča in Ivana Krofliča pa 10 mesecev zaporne kazni in plačilo 6000 evrov stranske kazni.

Podgorelčeva v celoti vztraja pri spremenjeni obtožnici in meni, da so bila osmerici obtoženih dokazana vsa očitana dejanja. Obtoženi so sicer v svojih zagovorih ta dejanja zanikali, vendar pa je izvedeni dokazni postopek dokazal, da so jih storili, je dejala.

Iz izpovedi prič po mnenju tožilke izhaja, da je bil prav Žibert tisti, ki je vodil postopek izbire izvajalca za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika in imel tudi največ vpliva na morebitno izbiro. Obtoženim očitana kazniva dejanja pa niso dokazana le z izjavami prič, temveč tudi s prisluhi telefonskim pogovorom med Zidarjem in ostalimi obtoženimi, meni tožilka.

Sodni senat zavrnil zahtevo po izločitvi prisluhov

Zagovorniki obtoženih so že pred začetkom sojenja zahtevali izločitev teh prisluhov, vendar je sodni senat zavrnil njihovo zahtevo in odločil, da so bili dokazi pridobljeni zakonito, je poudarila Podgorelčeva. Iz pogovorov med obtoženimi po mnenju tožilke med drugim izhaja, da so se ponudbe natančno primerjale, izbira podizvajalca pa se je pogojevala z izbiro točno določenega podizvajalca.

Skupna ponudba družb Primorje in SCT namreč sprva ni vsebovala določenega podizvajalca, nato pa je obtoženi Žibert, ki je bil zaposlen na Kontroli zračnega prometa Slovenije, sam dodal svojega svaka kot izvajalca elektroinštalaterskih del, je prepričana tožilka. Poudarila je, da je iz pogovorov med obtoženimi razvidno tudi, da so se obtoženi med primerjanjem ponudb za izgradnjo stolpa pogovarjali tudi o nagradah.

Večina obtoženih zavrnila navedbe iz obtožnice

Cena za izvedbo elektroinštalaterskih del je v postopku spreminjanja ponudb sicer močno narasla, zato je po mnenju tožilke očitno, da je bil prav Žibert tisti, ki je zahteval, da ponudniki za podizvajalca izberejo njegovega svaka. Obtoženi so se sicer po mnenju tožilke dobro zavedali, da je takšno dogovarjanje o višini ponudb in njihovih cenah nedovoljeno. Žibert je s svojim dejanjem škodil podjetju Kontrola zračnega prometa Slovenije, je dodala.

V sklepni besedi tožilstva je bilo podrobno predstavljeno tudi dokazno gradivo, ki pojasnjuje okoliščine srečanja obtoženih, ki so na skupnem sestanku po mnenju tožilstva izmenjali ponudbe.

Zagovorniki zahtevajo oprostilno sodbo za obtožene v zadevi Čista lopata

Zagovorniki osmerice obtoženih v zadevi Čista lopata v danes začetih sklepnih besedah na ljubljanskem okrožnem sodišču zahtevajo oprostilno sodbo za svoj stranke. Ob tem izpostavljajo, da okrožno državno tožilstvo v leto in pol dolgem sojenju ni uspelo dokazati, da je do očitanih kaznivih dejanj podkupovanja in pomoči pri tem sploh kdaj prišlo.

Zagovornik obtoženega Tomaža Žiberta Mitja Pavčič je poudaril, da je obtožnica zgrajena na tezah, ki pa niso dokazi. Tožilstvo po njegovem mnenju ni ponudilo nobenih zakonito pridobljenih dokazov iz katerih bi bilo razvidno, da so se očitana dejanja zgodila ali da bi se sploh lahko zgodila. Sodišču je zato predlagal, da Žiberta, za katerega tožilstvo zahteva dve leti in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo stranske kazni v višini 20.000 evrov, oprosti vseh očitanih kaznivih dejanj.

Zahtevajo oprostilne sodbe

Tožilstvo po mnenju zagovornika ne more s prstom pokazati na Žiberta in reči, da je od SCT in Primorja zahteval spremembo ponudbe na javnem razpisu. Povsem neresnično je po njegovih besedah tudi navedba tožilstva, da naj bi Žibert prikrival, da je v sorodu z enim od podizvajalcev. Ob tem je Pavčič dodal, da v postopku ni bilo dokazano, da je Žibert zase kdaj zahteval podkupnino ali jo celo sprejel. Dodal je, da Žibert tudi če bi hotel, ne bi mogel vplivati na sklenitev pogodbe, saj za to ni imel pristojnosti.

Pavčič je pojasnil, da je bila afera Čista lopata idealna rešitev za vodstvo Kontrole zračnega prometa Slovenije, saj so s tem dobili odličen razlog za odpoved gradnje megalomanskega letališkega kontrolnega centra.

Zagovornik Ivana Zidarja Aleksander Čeferin je poudaril, da tožilstvo v sojenju ni dokazalo, da je bil Zidar sploh seznanjen z ozadjem afere Čista lopata. Tudi on je zahteval, da sodišče Zidarja, za katerega tožilstvo zahteva leto in pol zaporne kazni in plačilo 11.000 evrov stranske kazni, oprosti vseh očitanih dejanj.

"Čeprav je bolan, ne more dobiti niti zdravniškega spričevala"

Ob tem je zahteval, da se mora Zidarju soditi politično neobremenjeno in enako, kot bi se sodilo vsem ostalim državljanov. "Ivan Zidar nima nobenega vpliva več, saj tudi zdravniškega spričevala ne more dobiti, čeprav je bolan," je poudaril Čeferin.

Čeferin se je v sklepni besedi odzval tudi na očitke tožilstva na domnevne učinke afere Čista lopata na stanje v državi. "Višek populizma je, da nekdo reče, da je zaradi afere Čista lopata ogrožena varnost letalskega prometa v Sloveniji," je dejal Čeferin. Dodal je, da so bili vsi dokazi zoper Zidarja pridobljeni nezakonito. Postopek bi se po Čeferinovem mnenju moral skleniti z izločitvijo dokaznega gradiva.

V nadaljevanju današnje obravnave bodo s sklepnimi besedami začeli še preostali zagovorniki osmerice obtoženih.