Zdravstvena tehnika sta osumljena umora pacientov v zasebnem nevrološkem negovalnem centru, prav tako pa v eni izmed javnih bolnišnic urugvajske prestolnice. Zaradi prikrivanja informacij glede umorov je obtožena tudi življenjska sopotnica enega izmed osumljencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodnik Rolando Vomero, ki vodi preiskavo, ni povedal točno, koliko smrti v bolnišnicah bodo preiskali. Dejal je, da je eden od osumljenec priznal krivdo za enajst umorov, drugi pa za pet umorov. Osumljenca naj bi pri evtaniziranju uporabljala različne metode.

"V enem izmed primerov je osumljenec pacientu v žilo vbrizgal morfij. Pri nekaterih umorih pa je v krvni obtok pacienta spustil zrak, kar je pomenilo smrt v nekaj minutah," je povedal Vomero.

Osumljenca sta priznala, da ju je pri njunih dejanjih vodila želja, da ne bi videla človeškega trpljenja. Vendar nekateri pacienti niso trpeli za neozdravljivimi boleznimi, je pripomnil Vomero.

Urugvajski notranji minister Eduardo Bonomi je na tiskovni konferenci povedal, da so preiskavo sprožili januarja, ko so iz ene izmed zdravstvenih ustanov prejeli prijavno kaznivega dejanja. Kmalu zatem se je zgodila smrt pacienta, ki je preiskovalcem dala dodatne informacije.

Njuna odvetnica je dejala, da so bila dejanja osumljencev umori iz usmiljenja. "Po 20 letih dela na intenzivnem oddelku, nenehni stres in pogosta srečavanja s smrtjo, preprosto nista več zdržala," je dejala odvetnica Ines Mazziotti.

Osumljenca nista delala skupaj, prav tako pa sta se komajda poznala, poroča lokalni časnik El Pais.