Za oba do zdaj prijeta domnevna roparja je namreč po naših podatkih mogoče trditi, da sta povezana z organiziranim kriminalom, policisti pa so lahko na svoje delo ponosni tudi zato, ker je SKB banko oropala izjemno dobro organizirana in izurjena skupina, ki ni za seboj pustila praktično nobenih sledi.

Največ sledi vodi v Srbijo

Policisti so včeraj, več kot šest let po dobro načrtovanem ropu, oba osumljenca pripeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika na ljubljanskem okrožnem sodišču. Na dan je pricurljalo tudi ime enega od osumljencev, ki so ga policisti v petek dopoldne aretirali na letališču Prečna pri Novem mestu, ravno ko je skupaj z inštruktorjem z enomotornim šolskim letalom pristal na tleh. Po neuradnih podatkih gre za Ljubljančana Dejana Vidmarja, star naj bi bil 34 let, ki so ga prijeli pred presenečenimi pogledi obiskovalcev letališča in tamkajšnjega gostinskega lokala.

Ime drugega osumljenca za zdaj ostaja uganka, izvedeli smo le, da so ga v petek aretirali na območju Ljubljane in da ga bo na sodišču zastopal odvetnik Gorazd Fišer. Vidmar ima za zdaj dva odvetnika, Milana Krstiča in Dejana Markoviča, medtem ko tožilstvo zastopa Blanka Žgajnar, dolgoletna vodja posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Po pričakovanjih je preiskovalni sodnik za Vidmarja odredil pripor, Markovič pa je ob tem povedal, da njegova stranka ni kriva, kar bodo dokazali tudi na sodišču. Odločitev glede pripora za drugega osumljenca včeraj zvečer še ni bila znana, nedvomno pa bi bilo precejšnje presenečenje, če ne bi sodnik tudi njega poslal za rešetke pripora.

Izvedeli smo tudi, da sta oba prijeta roparja slovenska državljana, eden naj bi v času ropa delal kot varnostnik v podjetju, ki je skrbelo za varovanje banke. Zaradi vpletenosti v spektakularni rop, med katerim naj bi po nekaterih podatkih iz bančnih sefov izginilo za več milijonov evrov gotovine, policije menda išče še vsaj tri ljudi. Zelo verjetno je, da so vsi tuji državljani, po dostopnih podatkih pa največ sledi vodi v Srbijo, kjer policija zaradi vpletenosti v rop išče vsaj eno osebo.

Forenziki sledi iskali še po letu in pol

Ker je v javnosti že kar nekaj časa prevladovalo prepričanje, da policija roparjev SKB banke sploh ne bo nikoli prijela, so bile petkove aretacije zagotovo precejšnje presenečenje. V nasprotju z javnim mnenjem so tako aretacije potrdile, da so kriminalisti, forenziki in tehniki svoje delo v tem primeru opravili zelo dobro. Eden od preiskovalcev nam je tako povedal, da so si prizorišče zločina ogledovali več dni, čeprav se takšne preiskave običajno končajo v dnevu ali dveh, medtem ko je iskanje bioloških sledi trajalo še precej dlje. Forenziki so se na kraj ropa vrnili še večkrat, čeprav se sliši skoraj neverjetno, so po naših podatkih sledi v trezorjih iskali tudi še leto dni in pol po dogodku. Razen nekaj bioloških sledi v trezorjih roparji za seboj niso pustili praktično ničesar, nobenih uporabnih posnetkov nadzornih kamer, nobenih sledi med begom, avto, s katerim so pobegnili, so denimo zažgali na obrobju Ljubljane in pot nadaljevali z drugim vozilom. Vse skupaj kaže, da so bili roparji izredno pripravljeni, je slišati iz policijskih vrst, in da jim je uspel skoraj popoln rop.

Spomnimo, da sta v prostore SKB v noči na 1. november 2005 najprej vstopila dva roparja, oborožena s kratkocevnima puškama heckler, ki sta onesposobila varnostnika in alarmne naprave ter se s pomočjo tretjega pajdaša lotila vlamljanja v sefe. Z varilnimi aparati so nato neopaženo sedem ur odpirali in praznili 427 od skupno 4900 sefov v banki na Slovenski cesti sredi prestolnice. Nekatere naj bi izbrali selektivno, druge naključno, nakar so izginili v neznano.

Po naših podatkih so bili sicer policisti že nekaj časa prepričani o tem, kdo so roparji, a so morali zbrati dovolj dokazov za končni udarec. Ključno namreč je, da vsi zbrani dokazi prestanejo tudi sodne postopke, zato si v policijskih vrstah zagotovo želijo le, da bi se postopki končali z obsodbami storilcev, s čimer bi kljub mnogim kritikam zaradi tega razvpitega primera policisti zgodbo zaključili z dvignjeno glavo.