Predsednica sodnega senata Valerija Matvos-Jeromel je ob javni obrazložitvi sodbe dejala, da sodišče po vseh izvedenih postopkih z gotovostjo ugotavlja, da obdolženi v sostorilstvu z najmanj eno neznano osebo protipravno zadržuje hčerko in s tem onemogoča zdrav in skladen razvoj deklice. Hkrati so po ugotovitvi sodišča izpolnjeni tudi vsi znaki kaznivega dejanja zanemarjanja otroka.

Sodnica Matvos-Jeromlova je v obrazložitvi navedla številne postopke v zvezi z deklico, katere starša sta se razšla in se glede skrbništva in stikov z deklico sama nista uspela dogovoriti. Sodišče je s sodbo februarja 2010 deklico dodelilo v varstvo in skrb materi, sodba je postala pravnomočna junija istega leta, vendar pa mama deklice ni dobila v svoje varstvo.

Vmes je Kaker aprila 2010 podal ovadbo zoper dekličinega dedka po materini strani in zoper dekličino mamo zaradi suma spolne zlorabe, sume pa je tožilstvo zavrglo. Kaker se je na obravnavah na sodišču skliceval na mednarodne konvencije, ki da mu nalagajo, da naj varuje otroka in ga ščiti pred zlorabami, je del sojenja, ki je bilo sicer zaprto za javnost, danes razložila sodnica. Menila je namreč, da je javna obrazložitev sodbe za obveščanje javnosti, ki želi o zadevi vedeti veliko, potrebno.

Sodba nepravična, kazen previsoka

Sodišče meni, da je obdolženi ravnal naklepno, je pa med olajševalnimi okoliščinami upoštevalo dejstvo, da še ni bil kaznovan. Očetov zagovornik Erik Šuler je po izreku sodbe dejal, da je bil danes obsojen nekdo, ki je zgolj želel zaščititi svojo hčer pred nevarnostjo, ki ji je pretila. "Obsodba je nepravična, kazen pa absolutno previsoka. Zoper sodbo se bomo pritožili," je dejal Šuler.

Odvetnica dekličine mame Irma Pavlinič Krebs pa je dejala, da se odnos, ki ga je senat pokazal do občutljivega vprašanja, to je temeljne kršitve pravic otrok, izraža v višini izrečene kazni, ki jo ocenjuje kot ustrezno. "Pa vendarle je imel oče do zadnjega priložnost in možnost povedati, kje je deklica in s tem absolutno znižati višino te kazni, pa je žal vztrajal. In do danes ne vemo, kje deklica je, tako da mame ta sodba pravzaprav ne zadovoljuje," je dejala Pavlinič Krebsova.

Tožilka Branka Čas je dejala le, da je z odločitvijo sodišča "zaenkrat zadovoljna". Glede pritožbe pa se bo odločila potem, ko bo prejela pisni izdelek sodbe. Sodišče je očetu deklice, ki je v priporu od junija lani, hkrati s sodbo podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe oz. najdlje do izteka obdobja določene zaporne kazni, v katerega se šteje tudi že čas v priporu.

Policija petletno deklico iz Mežice neuspešno išče od marca lani, njeno sliko in ime pa je policija objavila novembra lani. Dekličina mama svoje hčere ni videla že leto in pol.