Policija je osumljenca za umor - gre za moškega, starega okoli 30 let, ki svoje identitete ne želi povsem razkriti, že prijela, zaslišala in ovadila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moškega, ki trdi, da ima maroški potni list in da živi "nekje v Belgiji", so za zdaj obtožili namernega požiga, ki je povzročil smrt, pri čemer je kot oteževalna okoliščina naveden verski motiv. Grozi mu tudi obtožnica za teroristično dejanje.

Osumljenca so priprli, policiji pa je povedal, da je svoje dejanje pripravljal kaka dva tedna. Zatrdil je tudi, da ni želel nikogar ubiti.

Osumljenec je oborožen s sekiro in noži v ponedeljek zvečer prišel pred najpomembnejšo šiitsko mošejo v Bruslju, kjer je najprej žalil šiite in jih obtoževal krivde za zatiranje v Siriji. Nato je razlil gorivo in posledično zažgal poslopje.

Požar se je hitro razširil, pri čemer je zaradi zadušitve z dimom umrl 46-letni imam, še dva človeka pa sta bila poškodovana. Oblasti so zaradi napada policistom odredile, da v okolici mošej v bruseljski četrti Anderlecht, kjer stoji tudi požgana mošeja, izvajajo patrulje.

Belgijski premier Elio di Rupo, pa tudi različne verske skupnosti v državi, so krvavi incident že odločno obsodile. V Bruslju bodo v nedeljo organizirali shod v spomin na umrlega imama, na katerem bodo pozvali k strpnosti in dialogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.