V več makedonskih mestih, predvsem v Skopju in Tetovu, je v minulih dneh prišlo do nasilnih incidentov med skupinami mladih etničnih Albancev in Makedoncev slovanskega porekla. V teh incidentih je bilo ranjenih najmanj 14 ljudi. Več deset posameznikov je policija aretirala.

Incidente je že v ponedeljek obsodila Evropska unija, makedonski predsednik Gjorgje Ivanov pa je državljane danes pozval, naj se vzdržijo nadaljnjega nasilja. "Vse državljane pozivam, naj nasilju rečejo ne in naj ne dopustijo, da se jih provocira, temveč naj ponudijo roko prijateljstva," je pred novinarji v Skopju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Ivanov.

Incidenti v Makedoniji so očitno razjezili nekatere Albance. Več deset se jih je danes zbralo pred makedonskim veleposlaništvom v Tirani. Pri tem so Makedonijo obtoževali, da ni sprejela ukrepov za zajezitev "neznosnega nacionalizma", ki po njihovem mnenju stoji za incidenti. Protestniki so med drugim nosili transparente z napisi, kot je "Ustavite diskriminacijo naših albanskih bratov", navaja beograjska tiskovna agencija Beta.

V albanskem mestu Burrel pa je skupina ljudi danes zažgala makedonsko zastavo in s tem po lastnih navedbah protestirala proti policijski brutalnosti nad albanskim prebivalstvom v Makedoniji. Pri tem so demonstranti vzklikali gesla, kot so "Hočemo etnično Albanijo" in "Dol z Makedonijo", navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Na te proteste se je že odzvalo makedonsko zunanje ministrstvo in jih obsodilo. Kot so poudarili na sedežu diplomacije v Skopju, tovrstni incidenti, ki jih spremlja sovražni govor, ne koristijo dobrososedskim odnosom med Makedonijo in Albanijo in izgradnji zaupanja med državama. Od albanskih oblasti zato pričakujejo, da bodo te incidente obsodile, sprejele ustrezne ukrepe proti tistim, ki so jih sprožili, in jih v prihodnje preprečile, še poroča Beta.