Poveljnik gasilske enote, ki se bori proti požaru pri Omišu, danes ni izključil možnosti, da bodo morali zaradi požara in dima celo zapreti jadransko magistralo.

"Težava je v tem, ker občasno pihata tako burja kot tramontana, kar razpihuje ogenj in spreminja smer širjenja požara," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnil poveljnik Ivan Kuvačić. Dodal je, da pri gašenju požara sodeluje 30 gasilcev, pomaga pa jim tudi gasilsko letalo.

Največji požar v preteklih dneh je bil pri Solinu. Izbruhnil je v nedeljo in je do ponedeljka opolnoči, ko so ga lokalizirali, pogoltnil približno 110 hektarjev borovega gozda, oljčnih dreves in drugih rastlin. Gasilci so pojasnili še, da nadzorujejo tudi nekaj manjših požarov, ki so izbruhnili v nedeljo in ponedeljek na območju Splita. Za splitskimi gasilci je tako težka in neprespana noč. Med tem ko so dežurali na pogorišču na področju Klisa, je zbruhnil tudi nov požar v Podstrani. Gailci se bojijo, da bi se požar lahko zaradi burje zelo hitro razširil. ''Burja je precej močna, na enem in na drugem koncu,'' je dejal šef splitskih gasilcev Felicio Parčina in dodal, da obstaja možnost, da burja ponovno razplamti požar. Zato so tudi dežurali celo noč. ''Nadejamo se, da bomo z današnjim dnem lahko rekli, da je ogenj povsod pogašen, najverjetneje pa bomo morali dežurati še eno noč,'' je še dejal.

V ponedeljek so manjše požare pogasnili tudi na otoku Šipan pri Dubrovniku ter pri Komiži na otoku Visu.

Zaradi letošnjega občutno večjega števila požarov v primerjavi z lanskim letom je hrvaška policija že večkrat opozorila prebivalce, naj ne zažigajo plevela brez nadzora. Prav tako opozarjajo, da je prepovedana uporaba odprtega ognja, kadar piha veter.