Italijanski reševalec Franc Fabec je potrdil, da je bil umrli star 72 let in ne 75, kot so sprva sporočili medijem.

V jamo v bližini Sežane se je popoldne spustila trojica italijanskih jamarjev. Prvi med njimi je po spustu v 60-metrsko vhodno brezno začel klicati na pomoč. Kolegi so mu poskušali pomagati, a kljub hitri pomoči in oživljanju nesrečnemu jamarju ni bilo več pomoči.

Na kraj dogodka so prišli tako slovenski kot italijanski jamarski reševalci ter policisti in sežanski poklicni gasilci. Kot je povedal vodja tokratne jamarske reševalne akcije v Škamprletovi jami Igor Benko, se je nesreča zgodila okrog 17.30, s centra za obveščanje pa so pripadnike jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije poklicali ob 18.20.

Policista, ki sta prišla na kraj dogodka, sta poleg izjav preostalih dveh italijanskih jamarjev odnesla tudi opremo umrlega in vrvi. O vzroku smrti bodo tako lahko spregovorili šele po zaključeni preiskavi v prihodnjih dneh.

Vsekakor pa ob tem ostaja vprašanje, kako lahko tuji jamarji neovirano obiskujejo slovenske jame in za to nihče ne ve. Kljub zakonodaji namreč še ni ustanovljena nadzorna jamarska služba, ki bi nadzorovala obiskovanje jam ter bi ustrezno ukrepala ob nepravilnostih.