15-letni Kristy Bamu je umrl po štirih dneh sadističnega mučenja, ki sta ga izvajala njegova sestra Magalie Bamu in njen fant Eric Bikubi. Najstnik je imel ob smrti 130 poškodb. Bikubi je bil obsojen na najmanj 30 let zapora, ker je bil spoznan za glavnega napadalca.

"Divji in popolnoma nekontrolirani par" naj bi bil posebne kongoške vere, postala pa sta prepričana,da je Kristyja obsedel zli duh in da ta nadzira še enega otroka v družini. Mučila sta ga z najrazličnejšimi predmeti, pretepala s palico za dvigovanje uteži, kladivom, kleščami …

Par je celo napadel Kristyjevi dve sestri in njiju ter dva starejša brata prisilil, da so se pridružili pretepanju in mučenju. Sčasoma jih je oslabeli šolar rotil, naj ga ubijejo in na božični dan leta 2010 zdrsnil pod vodo v banji, v kateri je bil skupaj z brati in sestrami, Bikubi pa jih je škropil z mrzlo vodo.

Zmanjšana odgovornost zaradi lezij?

28-letni nogometni trener Bikubi ni podal nobenih dokazov, je pa priznal uboj na podlagi zmanjšane odgovornosti, saj naj bi bil shizofren zaradi lezij, ki so se naredile na njegovih možganih, ko je bil še otrok.

Bamujeva, 29-letna uslužbenka v trgovini Marks and Spencers, je na sodišču trdila, da ni imela nobene izbire, da je morala delati, kot ji je naročil Bikubi in da ne verjame v čarovništvo.

Sodnik neizprosen

Odvetnica Bamujeve je trdila, da dekle ne bi nikoli storilo nobenega zločina, kaj šele umora, če ne bi bila pod vplivom Erica Bikubija. Toda sodnika ni prepričala: "Nobenega dvoma ni, da je ta umor vseboval sadistični element. Namen je bil očistiti Kristyja Bamuja čarovništva. Da bi to dosegla, sta ga oba obtoženca brutalno fizično zlorabljala, dokler ni umrl. To je bilo podaljšano mučenje."

Dodal je, da je Bikubi zaradi "možganskih poškodb" morda bolj nagnjen k veri v čarovništvo, vendar je ob tem dodal: "To bi do neke mere lahko razložilo, kar ste storili. Toda vera v čarovništvo, še kako iskrena, ne more opravičiti napada na drugo osebo ali pa uboja drugega človeka. Zdi se mi nemogoče, da ne bi zaključil, da ste imeli vi, Eric Bikubi, namen ubijati. Morda sprva ne, toda proti koncu vsega, kar ste prizadeli Kristyju, pa zagotovo. Vi, Magalie Bamu, pa ste morali ugotoviti, kaj se dogaja, zakaj bi sicer rekli svoji materi, da bo Eric ubil Kristyja, če ne bo prišla ponj."

Na božični dan sta Bamujeva in Bikubi namreč telefonirala Kristyjevim staršem in jima povedala, da bo Kristy umrl, če ga ne prideta iskat.