Grilc je še povedal, da pritožbe na sklep ni bilo, ob tem pa dodal, da bo o izročitvi, ki so jo zahtevale ZDA, odločalo še avstrijsko pravosodno ministrstvo, saj da gre za bolj politično odločitev.

Američani na obisk morda že v roku treh mesecev

To pomeni, da bodo k avstrijskim tožilcem in zakoncema Karner prišli ameriški tožilci in se skušali z njimi pogoditi, kar so nekako že nakazali. To bi lahko pomenilo, da bosta zakonca plačala nekakšno "kazen", Američani pa se bodo odpovedali njuni izročitvi. Tak obisk bi se lahko zgodil v roku treh mesecev, je še poročal Večer.

Predstavnica avstrijskega pravosodnega ministrstva Britta Tichy pa je v nasprotju s tem povedala, da ministrstvo v morebitno dogovarjanje Karnerjevih z ameriškim pravosodnim ministrstvom ni vpleteno, saj da je to stvar obrambe slovenskih zakoncev.

Sicer pa je povedala, da pravosodno ministrstvo običajno zgolj poda dokončno dovoljenje za izročitev. Kot je pojasnila, bo ministrstvo v primeru Karner predvidoma prihodnji teden prejelo uradno kopijo odločitve višjega sodišča v Gradcu. Nato bo ministrstvo, če bo vse potekalo v skladu z običajno prakso, predvidoma v tednu oz. 10 dneh dalo dovoljenje za izročitev in primer vrnilo na sodišče v Celovcu, ki bo nato izročitev izvedlo.

Alenka se je izrekla za nedolžno

Do izročitve seveda ne bo prišlo, če bi se ji ZDA odpovedale, kar bi bilo mogoče v primeru nekega dogovora z osumljencema, je še povedala Tichyjeva. Postopek izročitve pa bi ustavila tudi morebitna pritožba Karnerjevih na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Višje deželno sodišče v Gradcu je sicer danes dopoldne odločalo o tem, ali naj Avstrija slovenska državljana, 33-letno Alenko in 36-letnega Mihaela Karnerja, izroči ZDA. Alenka Karner je v svojem govoru povedala, da je nedolžna in da z zadevo nima nič, Mihael Karner pa, da neskončna razprava o tem, kdo bi ju lahko komu izročil, ne bo pripeljala nikamor, je še poročal Večer.

Izročitev zakoncev Karner ZDA je že 11. januarja odobrilo deželno sodišče v Celovcu, na kar je obramba vložila pritožbo. Zato je o izročitvi danes znova odločalo višje sodišče v Gradcu.

Spomnimo ...

Obtožnico za Karnerjeva je 3. marca 2010 izdalo okrožno sodišče v Massachusettsu, v njej pa zakoncema očitajo, da sta med letoma 2000 in 2008 prodala več sto tisoč doz anabolikov. Na podlagi obtožnice je bil izdan tudi nalog za prijetje.

Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek interneta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev anaboličnih steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov.

Odvetnik Grilc je januarja po odločitvi sodišča v Celovcu menil, da Mihaela in Alenke Karner iz povsem formalnih razlogov ne bi smeli izročiti ZDA.

Kot je pojasnil, ne gre za ista kazniva dejanja v ZDA in v Avstriji, poleg tega je po mnenju obrambe zadeva zastarala, sodišče pa tudi ni upoštevalo nesorazmernosti zagrožene kazni - v ZDA jima grozi do 40 let zapora, v Avstriji pa največ tri leta. Pri slednjem gre po mnenju Grilca tudi za kršenje človekovih pravic.