"Našli smo preko 8000 pretežno bronastih kovancev vseh oblik, ki datirajo od 6. stoletja pred Kristusom do bizantinskega obdobja," so v izjavi za javnost zapisali predstavniki grške policije. Zasegli so tudi veliko ukradenih antikvitet neprecenljive vrednosti, med drugim lesene eksponate iz bizantinskega obdobja, tri zlate predmete in nakit ter 19 detektorjev kovine.

Čez 200 policistov je v operaciji, ki so jo začeli v soboto, preiskalo 55 stavb na severu Grčije, pri čemer so aretirali tudi domnevnega vodjo tihotapske mreže. Po navedbah policije je 66-letni moški sprejemal in ocenjeval vrednost antičnih predmetov ter jih nato s pomočjo kriminalnega omrežja, ki ga je razvil, prodajal v tujino.

Omenjeni moški je pogosto obiskoval Bolgarijo, Nemčijo, Švico in Veliko Britanijo. Grčija je kot država z bogato arheološko dediščino že desetletja tarča prekupčevalcev. Sredi februarja sta zamaskirana roparja onesposobila alarmne naprave in zvezala paznico, nato pa iz muzeja, posvečenega antičnim olimpijskim igram, odnesla več kot 70 eksponatov neprecenljive vrednosti.

Gre za drugi večji rop grških muzejev v zadnjih dveh mesecih. Januarja so tatovi namreč vlomili tudi v atensko Nacionalno galerijo in ukradli tri umetnine, med drugim sliko španskega slikarja Pabla Picassa.