“Lani smo imeli dva samomora v predoru. Kovinska ograja, ki so jo nato postavili na določenih mestih, lahko deluje le psihološko, ne more pa preprečiti smrti, saj so hitrosti prevelike,” je portal komentiral Denis Glavina, poveljnik gasilske operative.

Diego de Leo, predstojnik Slovenskega centra za preučevanje samomora v Kopru je nedavno dejal, da naj bi bil tudi pri nas določen odstotek prometnih nesreč povezan s samomori, zlasti so na to pozorni pri nesrečah, v katere je vpleten le en voznik. Za takšne primere največkrat slišimo v Skandinaviji, Avstraliji ali pa Kanadi, torej v velikih in ne gosto poseljenih državah, kjer se načeloma drugi ljudje nato ne vpletejo v nesrečo, je pojasnil de Leo.

Koprski gasilci so letos dobili šest novih kolegov, drugo leto pa se jim bo pridružilo še enkrat toliko. Vsi bodo usposobljeni za reševanje v predorih, za delo v predorih je namreč potrebna posebna oprema, usposobljenost in tudi posebno vozilo z banko zraka.

"Tudi duševno moraš biti ustrezno pripravljen, saj so intervencije v temnih prostorih, v katerih je velika zadimljenost in temperature ob požaru po trku res hitro dosežejo tisoč stopinj Celzija, izjemno zahtevne,” je dodal Glavina.