Sima Vladičić je bil obsojen, ker je celotni skupnosti istospolno usmerjenih grozil na Facebook računu skupine z naslovom "500.000 Srbov proti paradi ponosa". Na strani je namreč napisal: "Hočejo kri, dobili bodo kri ... nočemo, da Srbija postane država homoseksualcev".

Obsojeni je na zaslišanju sicer dejal, da "ni dojel resnosti sporočila", ki ga je objavil nekaj dni pred za lani oktobra napovedano parado ponosa. Slednjo so zaradi groženj skrajnih nacionalistov odpovedali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvo tovrstno obsodbo v Srbiji so že pozdravili predstavniki srbskih skupin za človekove pravice. Po njihovem mnenju bo ta primer spodbudil boj proti sovražnemu govoru na svetovnem spletu. Izrazile pa so obžalovanje, da je bil Vladičić obsojen na najnižjo možno kazen.

V Srbiji so istospolno usmerjeni večkrat tarča sovražnih opazk in komentarjev. Župan enega od srbskih mest je bil tako leta 2011 spoznan za krivega sovražnega govora, vendar ni bil obsojen na zaporno kazen. Poleg tega so lansko parado ponosa v zadnjem trenutku odpovedali, leto poprej pa so jo sicer izvedli, a je med njo prišlo do spopadov med varnostnimi silami ter nacionalisti in huligani. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi.