Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je na današnji obravnavi predstavila nekoliko spremenjen obtožni predlog, ki pa po njenih besedah ne prinaša bistvenih sprememb. Podgorelčeva ocenjuje, da bi morali s spremembami obtožnice biti odpravljeni vsebinski očitki obrambe glede neprimernosti obtožnice. Zagovornik enega od obtoženih, Boris Grobelnik, je po predstavitvi obtožnice predlagal, da sodišče obrambi omogoči osemdnevni rok, da se izjasni o spremembi obtožnice.

Z njim sta se strinjala tudi zagovornika Boštjan Penko in Anton Šubic, ki sta poudarila, da se morata njuni stranki, obtožena Ivan Zidar in Borut Farčnik, ki na današnji obravnavi nista bila navzoča zaradi bolezni, seznaniti s spremenjeno obtožnico. Sodni senat je sicer zavrnil njuno prošnjo, Podjedova pa je z današnjim dnem dokončno zaključila dokazni postopek in Zidarja pozvala, naj se udeleži zaključnih govorov.

Podjedova je sicer že v začetku današnje obravnave pojasnila, da je iz pojasnila Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki ga je pridobila, razvidno, da je današnji Zidarjev izostanek vnaprej načrtovan in zato neupravičen. Penko je po koncu obravnave dejal, da ne more napovedati, ali se bo Zidar udeležil naslednje obravnave, saj ima za danes napovedano operacijo, po kateri naj bi ga čakalo dva meseca dolgo okrevanje.

Dodal je, da v primeru Zidarjeve odsotnosti ne gre za zavlačevanje obrambe, saj "nihče ne gre prostovoljno trikrat v enem letu zapored na operacijo hrbtenice". Zidarjeva odsotnost z današnje obravnave je po njegovih besedah pogojena z njegovim resnim zdravstvenim stanjem.

Glede odločitve sodnega senata, da zavrne zahtevo obrambe po podaljšanju sojenja, s katero se je strinjala tudi tožilka, je dejal, da razume takšno odločitev senata, vendar pa to ne bi smelo biti v nasprotju z zakonom, še posebej pa ne s pravicami obtoženih, da so navzoči v postopku, če so tega sposobni.

"Zidar se tej pravici ni odrekel, vendar pa danes iz zdravstvenih razlogov zaradi današnje operacije ni mogel priti na sodišče in senat bi po moji presoji to moral upoštevati," je poudaril Penko. Preložitev operacije po mnenju Penka danes ni več možna, saj naj bi bile opravljene že vse priprave za izvedbo posega.

Na vprašanje, ali se bo Zidar udeležil naslednje obravnave, je Penko dejal, da tega ne more napovedati. Po njegovem mnenju se sicer postopek brez Zidarja ne more skleniti, ne da bi mu bile pri tem bistveno kršene pravice, ki jih ima kot stranka v postopku.

V zadevi Čista lopata so poleg omenjenih Zidarja in Farčnika sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obtoženi še Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.