O kazenski ovadbi je v sredo, 22. februarja, poročala že TV Slovenija, ki se je sklicevala na neuradne informacije, današnje sporočilo s PU Kranj pa je slednje potrdilo. Kranjski župan in njegov odvetnik naj bi bila ovadena zaradi sporne poravnave med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske v višini 620.000 evrov. Zaradi omenjenega dejanja, namreč suma nepravilnosti pri sklenitvi sodne poravnave, v kateri se je občin zavezala zadrugi plačati 620.000 evrov poravnave, ju je avgusta 2011 ovadil oziroma prijavil nekdanji direktor kranjske občinske uprave Aleš Sladojević. Kot so zapisali v sporočilu PU Kranj, je kranjska občina znesek poravnave nato nakazala na fiduciarni račun omenjenega odvetnika.

Kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bila poravnava sklenjena kot zaključek več let trajajočega pravdnega spora med občino in omenjeno družbo zaradi prodaje komunalno opremljenega zazidljivega zemljišča. Prav tako je bilo ugotovljeno, da župan ni imel pooblastila mestnega sveta za sklenitev poravnave in tudi ne za prevzem 620.000 evrov nenačrtovane oziroma nepredvidene obveznosti za občinski proračun, še pojasnjujejo na PU Kranj. Kot smo že poročali v Dnevniku, je odvetnik Gnilšak že pred poravnavo odkupoval terjatve Stanovanjske zadruge Gorenjske po znižani ceni, med drugim tudi od Elektra Gorenjska. Poravnava se je zgodila v slabem tednu po imenovanju Mohorja Bogataja za župana, ko je bil Gnilšak njegov svetovalec in politični pogajalec v času sestavljanja koalicije v mestnem svetu.

Poravnava v korist občine

Na upravi Mestne občine Kranj, kjer sicer, kot pravijo, s strani Policijske uprave Kranj o ovadbi niso bili obveščeni, poudarjajo, da je bila poravnava sklenjena v korist občine. "S poravnavo se je zadeva zaključila, obresti na glavnico dolga niso več naraščale. Županova odločitev je skladna s statutom MO Kranj in odlokom o proračunu MO Kranj. Tudi svet MO Kranj je o sodni poravnavi dvakrat razpravljal in obakrat sprejel sklep, da je bila sklenjena v interesu MO Kranj," so zapisali v izjavi za medije. Kot dodajajo, je MO Kranj prodala zemljišče, ki ni bilo v njeni lasti, zato je sodišče določilo sodnega izvedenca. Slednji je zapisal, da je odškodninski zahtevek utemeljen in je zadruga do odškodnine upravičena. Župan je sledil izvedenskemu mnenju ter sklenil poravnavo v korist MO Kranj.

Na občinski upravi še poudarjajo, da so policisti podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, kar pa še ne pomeni, da je bilo dejanje tudi storjeno.