Učenca, ki je prinesel pištolo, so takoj odpeljali v pripor za mladoletne v Kitsap Countyju, kjer bo ostal vse dokler policija ne konča preiskovanja nezakonitega posedovanje strelnega orožja, vnos nevarnega orožja v šolo in napad tretje stopnje.

''Trenutno detektivi verjamejo, da je bilo streljanje naključno, torej nesreča,'' je dejal predstavnik Bremertonske policije Peter Fisher. Kot je dodal, je naboj poletel čez nahrbtnik mladeniča in zadel deklico. Preiskujejo tudi, kako je deček sploh prišel do orožja.

Malo Amina Kocer-Bowman po tem, ko jo je zadel naboj, takoj prepeljali v bolnišnico, kjer je osebje včeraj zvečer povedalo, da je v kritičnem stanju, saj jo je strel zadel v predel trebuha.

Sicer več informacij o stanju deklice ni znanih, so pa novinarji televizije King TV poročali, da so jim prijatelji in družina male Amine kot dobro znamenje pokazali dvignjene palce, ko so odhajali iz bolnišnice.

Šola se sicer nahaja v tihem stanovanjskem naselju kakih 30 kilometrov zahodno od Seattla. Takoj po incidentu so šolo zaprli – gre za proces, v katerem so po zvočniku obvestili vse učence in učitelje, da je šola v izrednem stanu, kar pomeni, da morajo takoj zakleniti vsa vrata učilnic in ostati na svojih mestih.

Kot je povedala ravnateljica, naj bi šola začela ponovno normalno obratovati danes.

V zadnji raziskavi nacionalne skupine, ki nadzira zakonodajo kar zadeva orožje, Brady camapaign, Washington ni dobil nobene točke v zagotavljanju varnosti otrok, saj zvezna država nima niti zakonov, ki bi v zadostni meri preprečevali dostop otrok do orožja, poleg tega pa njihov zakon ne zahteva niti varnostnih zatičev na orožju. ''Washington je zelo slabo regulirana država, kar zadeva strelna orožja,'' je dejal izvršni direktor organizacije Washington Cease Fire (Washington nehaj streljati).