Izkušeni smučarji niso izgubljali časa po tem, ko jih je zajel snežni plaz. Tisti, ki so to zmogli, so takoj vključili radijske oddajnike za klice v sili in začeli iskati preostale, ki jih je plaz pokopal.

Kot je v svoji izpovedi povedal odgovorni urednik Powder Magazina, John Stifter, ki je eden od preživelih, je ena od oseb med plazom preživela le zato, ker je objela drevo in se držala zanj med tem, ko je plaz drvel mimo. Spet druga od smučark je preživela, ker je bila opremljena z reševalno zračno blazino, ki je zasnovana tako, da drži osebo na vrhu plazu, ko jo aktiviramo. ''To je popolna grozljivka,'' je dejal Stifter.

Snežni plaz v Washingtonu vzel vsaj tri življenja

Stifter pove, da so se vsi, tudi žrtve - Jim Jack, dobro poznani sodnik svetovnega prvenstva Freeskiing World Tour, marketinški direktor smučišča Stevens Pass Chris Rudolph in Johnny Brenan, pogodbeni delavec iz Leavenwortha – neprestano preverjali med smučanjem, saj so se zavedali, kam gredo – izven meja urejenega smučišča, kmalu po tem, ko je tam zapadlo veliko snega in so vremenoslovci opozarjali na možnost plazov, razglašen je bil rdeči alarm. Bili so polno opremljeni.

Gledal, kako je sneg pojedel prijatelja

Okoli enajste ure sta Stifter in Jack smučala znotraj resorta, nato pa so se z Rudolphom in še nekaterimi prijatelji podali izven smučišča, na ''turo s prijatelji''. Vedeli so, da obstaja možnost plazov, a so presodili, da lahko, tako kot že mnogokrat, presmučajo področje varno.

Skupina petnajstih smučarjev se je začela deliti. Trije so se odločili in odšli po drugi poti, dvanajst drugih se je spustilo po nevarni smučini, držali so se v parih. Vsak je nosil lopato in palice za preverjanje plazov ter tudi radijske oddajnike. Stifter pove, kako je gledal Jacka, ki je naredi tri zavoje in nato zagledal žep snega, ki se je odtrgal od celote in požrl prijatelja pod seboj. ''Ljubi Bog!'' sem pomisli, ''Ogromen je!''

Občutek, kot da si v pralnem stroju

''Takoj po tem, ko smo ugotovili, kako velik je plaz, smo potegnili ven svoje oddajnike, določili vodjo in se razporedili na nekaj deset metrov ter cikcak vozili dol.'' je opisal začetek reševalne akcije zasutih prijateljev. Upali so, da bodo našli njihove signale. Ko so našli prvi signal, so začeli noro kopati. Našli so Rudolpha, z obrazom obrnjenega proti dnu. Med tem ko je druga ekipa izkopavala Hacka in Brenana, so oni oživljali Rudolpha. Na žalost zaman.

Smučarka, ki je preživela, kot je sama dejala, le zato, ker je imela zračno blazino, je dodala, da ''nikakor ni občutek, kot da smučaš po belem tunelu. Premetava te, kot da bi bil v pralnem stroju ...'' Možnosti, da preživite snežni plaz, po tem ko te enkrat dohiti, so zelo majhne. ''Sneg se požvižga na to, kako izkušeni ste. Ne sledi vaši izurjenosti. Ko ste enkrat v plazu, ste prepuščeni na milost in nemilost plazu samemu,'' je povedal strokovnjak za plazove.