Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, sta odgovorni osebi sodelovali pri nakupu orientalske preproge v vrednosti okoli 150.000 evrov. Po prejemu in prevzemu preproge bi odgovorni osebi morali pregledati kakovost preproge ter račun zavrniti, če se kakovost preproge ne bi ujemala z naročeno v javnem razpisu. Po ugotovitvah kriminalistov osumljeni osebi tega nista storili, kasneje pa se je za dobavljeno preprogo izkazalo, da ni ustrezala zahtevani kakovosti.

Po oceni sodne izvedenke je vrednost dobavljene preproge znašala le okoli 80.000 evrov. Kriminalisti so zato podali kazensko ovadbo na kranjsko okrožno državno tožilstvo, so še sporočili s policijske uprave.

Direktor zavoda Iztok Purič kazenske ovadbe ne komentira. Zatrjuje pa, da je bil JGZ Brdo "v transparentnem poslu zaveden", kar je ugotovila tudi revizija.

Zavod Brdo je sicer predrago preprogo, ki so jo potrebovali za zaščito tal vhodne avle kongresnega centra, kupil iz sredstev komercialne dejavnosti in ni šlo za proračunska sredstva, zatrjuje direktor. Obžaluje, da problema niso zaznali ob nastanku posla, "za kar obstajajo objektivne okoliščine", a dodaja, da so nato z ukrepi zaščitili pravice zavoda, ki tako dejansko ni bil oškodovan.

Kot pojasnjuje Purič, so namreč na podlagi ugotovitve uradne cenilke, ki je ocenila vrednost preproge na 80.000 evrov, zoper dobavitelja preproge, družbo Schiling vložili tožbo za povrnitev razlike v ceni preproge. V postopku se je sicer izkazalo, da je družba insolventna in da je zato "edina realna rešitev, ki pomeni takojšnjo pozitivno rešitev nastalega problema za JGZ Brdo", pridobitev blaga v protivrednosti.

Zato so se odločili za poravnavo in dodatno izbrali preproge, katerih skupna vrednost bi po mnenju "cenilca ustrezne stroke" na prostem trgu "presegla višino vrednosti navedene v sodni poravnavi".

Na vprašanje, zoper koga je bila poleg direktorja še vložena kazenska ovadba, iz JZG Brdo odgovarjajo, da o tem niso bili obveščeni, po informacijah pa gre za osebo iz vodstva zavoda.