To je oblika zlorabe, pri kateri storilci na režo bankomata, skozi katero se izdaja gotovina, s pomočjo lepila oziroma obojestranskega lepilnega traku namestijo letev, ki ovira izdajo gotovine in povzroči zagozditev gotovine v sami reži. Postopek dviga gotovine sicer poteka nemoteno - bankomat pozove uporabnika, naj vzame gotovino. Zaradi ovire pred režo za izdajo gotovine to seveda ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in kraj zapustijo, navajajo policisti. Storilci nato pristopijo do bankomata in odstranijo "past" ter si tako nezakonito pridobijo denar.

Na bankomat na Kopitarjevi ulici nepridipravi namestili "blokado"

Policija zato uporabnikom svetuje, naj bodo pred uporabo bankomata pozorni na to, ali je reža za izdajanje gotovine prosto dostopna. Če ste v dvomu, preverite režo za izdajanje gotovine - prilepljene letve se ponavadi zlahka odstranijo. Če bankomat po odobreni transakciji ne izplača gotovine, naj uporabniki takoj preverijo stanje na računu. Če je transakcija stornirana in ima uporabnik stanje na računu, lahko ponovno poskusi z dvigom gotovine, navajajo policisti.

Foto: Policija

Policisti uporabnikom bankomatov tudi svetujejo, naj bodo pozorni na morebitne neznance, ki bi jih pod pretvezo nudenja pomoči želeli zvabiti stran od bankomata. Poleg tega svetujejo, naj uporabniki obvestijo skrbnika bankomata o napaki, ne da bi se oddaljili od bankomata, torej naj ostanejo pri bankomatu, če ta ne izda gotovine. Če pa sumijo, da je takšna past nameščena na režo bankomata, naj o tem obvestijo policijo.