Reševalci so bili poklicani na območje, ki je izven zaščitene meje smučišča Stevens Pass, okoli poldneva po lokalnem času. Osem smučarjev so prijavili kot pogrešane, a so kasneje vse našli.

Smučarsko središče se sicer nahaja v gorah Cascade Mountains na severovzhodu Seattla. Gre za dnevno letovišče, ki privabi veliko število smučarjev predvsem iz mesta. Najvišje smučišče se nahaja na 1200 metrih nadmorske višine.

Severozahodni center za vremenske razmere in plazove je opozarjal na visoko stopnjo nevarnosti za plazove nad 1500 metrih na območju Stevens Passa, ter tudi na precejšnjo nevarnost v nižjih predelih.

Narednica King Countyja, Cindi West, ki je govorila z novinarji, je povedala, da so bile v času plazu na območju, kjer smušišča niso urejena, tri skupine smučarjev, ki pa so vsi imel popolno opremo, ki jo za smučanje na prostem terenu potrebujejo. Plaz je pod seboj pokopal štiri smučarje iz prva skupine, od tega je preživela le ena smučarka, ki je imela na obrazu masko, ki omogoča dihanje pod snegom, v primeru plazu. Kot je dodala Westova, vedo, da so pod snegom še drugi smučarji, ki ji reševalci že rešujejo.