"V petek smo bili obveščeni, da so globoko v gozdu, približno poldrugi kilometer od glavne ceste, v avtomobilu, zasutem s snegom, našli človeka," je povedal policist iz okrožja Vaesterbotten na severu Švedske Ebbe Nyberg.

Streho avtomobila je opazil voznik motornih sani. Ko je z vozila očistil nekaj snega, je videl, da je v njem oseba, ki se premika, in poklical policijo. Reševalci so v avtu našli 45-letnega moškega v spalni vreči, ki je bil sicer še živ, a v zelo slabem stanju. Bil je lačen in ni mogel niti govoriti niti hoditi. Prepeljali so ga v bližnjo bolnišnico.

Pil je le vodo

Po besedah Nyberga ni znano, koliko časa je bil moški ujet pod snegom, domnevajo pa, da se je na kraj, kjer so ga našli, pripeljal decembra, preden je na območju zapadel sneg. Moški je v bolnišnici povedal, da ni jedel že od decembra. Preživel je, ker je pil vodo, ki jo je pridobival iz staljenega snega.

Foto: Reuters

"Neverjetno je, da je preživel," je dejal Nyberg in dodal, da so bile v času, ko je bil Šved ujet v avtu, na območju zelo nizke temperature. Nedavno so tam izmerili celo minus 30 stopinj Celzija.

Zdravniki z univerzitetne bolnišnice Umea so povedali, da naj bi človek brez hrane preživel zgolj štiri tedne. Zdravniki domnevajo, da je moški tako dolgo preživel, ker je šel v neke vrste hibernacijo.