Danes zvečer, v noči na soboto in v soboto dopoldne bo zaradi močne burje morje močno vzvalovano. Nekaj sto metrov od obale lahko nastanejo do trimetrski valovi, pravijo na Arsu. Morje lahko zaradi valovanja poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti je ogroženo območje Pirana.

Burja se bo okrepila in bo zvečer, v noči na soboto in v soboto dopoldne spet zelo močna. Najmočnejši sunki bodo pihali s hitrostjo od 100 do 140 kilometrov na uro, na izpostavljenih mestih tudi do 170 kilometrov na uro. Burja bo začela slabeti jutri popoldne, zmerna burja bo pihala tudi v nedeljo, v ponedeljek pa prenehala. Še naprej bo zelo mrzlo.

Sicer bo danes pretežno oblačno, v jugovzhodni Sloveniji bo občasno rahlo snežilo, drugod v notranjosti Slovenije pa bo občasno naletaval sneg. Jutri bo oblačno, predvsem v notranjosti Slovenije bo rahlo snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -14 do -9, na Primorskem okoli -3, najvišje dnevne od -10 do -5, na Primorskem pa okoli 0 stopinj Celzija.

Foto: Dnevnik/Arso

Svetovalec za promet in civilno zaščito na občini Ajdovščina Jošt Černigoj je na včerajšnji seji občinskega sveta povedal, da so reševalci v občini od 31. januarja do 8. februarja posredovali kar 153-krat. Največkrat je šlo za pomoč občanom pri odkrivanju streh. Na industrijskih objektih je bilo 15 poškodb, 21 na poslovnih, 42 na enostanovanjskih objektih. Ponovno je poudaril, da so za take razmere krive predvsem novejše kritine, saj stavb, kritih z opečnatimi strešniki in obteženih s kamni, burja ni odkrivala.

V prihodnjih mesecih si bo občinska komisija ogledala vse poškodovane objekte in pripravila analizo poškodb. V prihodnje pa bo v sodelovanju s strokovnjaki gradbene stroke pripravljen občinskih odlok, s katerim bodo določili le nekaj tipov streh in kritin, ki so primerne v krajih z močno burjo. Poklicni gasilci iz Ajdovščine so sicer danes že nekajkrat posredovali, saj so posamezni sunki začeli odkrivati že poškodovane strehe. Na parkirišču pred Fructalom je močan sunek burje zvrnil prazno tovorno prikolico.

Zaradi burje so ponovno omejili tudi tovorni promet po Vipavski dolini. Tako je za za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton prepovedan promet na hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na cesti Podnanos - Ajdovščina in Manče - Vipava.

Preberite še: južni sosedi v pričakovanju novega vala snega in orkanskega vetra

Dokler ne bo protivetrne zaščite, bodo ob burji omejevali promet

Med dolgoročnimi ukrepi, s katerimi bi zagotovili potrebno varnost in kar najmanj moten cestni promet ob močni burji na hitri cesti v Vipavski dolini, je postavitev protivetrne zaščite, so znova opozorili na sestanku, ki je potekal na Upravi RS za zaščito in reševanje. Dogovorili so se tudi o ukrepih, ki jih lahko uresničijo brez velikih stroškov.

Da ne bi prihajalo do nepotrebnih nesreč ob močni burji, bodo na vstopnih postajah na hitro cesto okrepili prisotnost cestnih nadzornikov in policijskih patrulj, ki bodo izločali iz prometa voznike, za katere bodo veljale omejitve. Če bo hitra cesta zaprta za ves promet, pa bodo dostope nanjo preprečevali tudi s fizičnimi ovirami, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

Tovorna vozila, ki bodo zaradi burje morala počakati, bodo policijske patrulje usmerjale na tovorno parkirišče v Ajdovščini. Če bo ob tem potrebno zagotoviti tudi nujno oskrbo izločenih voznikov oziroma potnikov, naj bi v prihodnje uporabljali rešitve iz načrta zaščite in reševanja za primer množičnih prometnih nesreč in jih nastanili v vnaprej določenih objektih.

Ko bo potrebno izvajati višje stopnje omejitev v prometu oziroma druge zaščitne ukrepe, bo moral regijski poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko brez sklicati dogovor za usklajevanje izvajanja zaščitnih ukrepov. Že v bližnji prihodnosti pa bodo predstavniki Družbe RS za ceste v dogovoru s komandirjem policijske postaje Ajdovščina in poveljnikom civilne zaščite občine Ajdovščina določi mesta na državnih cestah, na katerih bodo postavili ustrezno prometno signalizacijo v zvezi z omejitvami prometa in tako preprečili nenadzorovano vožnjo in vstopanje na hitro cesto.

Kosmač je še povedal, da bodo do konca meseca pripravili sestanek, na katerem se bodo dogovorili o merilnih mestih in metodologiji merjenja sunkov burje v Vipavski dolini. Ocenili bodo tudi ali so obstoječe trenutne rešitve ustrezne ali jih bo treba dopolniti.