"Samo leto kasneje – boleče prebujenje iz sanj vrtoglavega uspeha. Wu Ying je aretirana. Oblasti jo obtožujejo milijonske prevare. Priznala je, da si je od zasebnih vlagateljev sposodila okoli 770 milijonov juanov (95 milijonov evrov) in da jih ni vrnila. Mlada podjetnica sodeluje z oblastmi, razkriva imena svojih sodelavcev in sokrivcev. No, vse to ji ne koristi: leta 2009 jo sodišče obsodi na smrt. Na drugi stopnji so sodniki sodišča v provinci Zhejiang konec januarja potrdili smrtno kazen,“ piše nemški časopis Deutsche Welle.

Potrditev obsodbe 30-letnice je medtem že sprožila ostre razprave na Kitajskem, saj je pridobivanje velikih vsot denarja na nezakonit način skoraj nuja za kitajske zasebne podjetnike. Kitajski bančni sistem je v celoti pod državnim nadzorom, tako da državna podjetja brez večjih težav prihajajo do potrebnega kapitala. Zasebna podjetja pa se pritožujejo zaradi nepremostljivih ovir, ki jih morajo premagati na poti do kredita.

"V nastalem precepu je tekom let nastal sistem nezakonitih bank, pri katerih si zasebniki lahko izposojajo denar – seveda za oderuške obresti. Po teh poteh je do denarja prišla tudi Wu Ying, vlagalcem pa je obljubila, da jim bo vrnila z obrestmi do 10 odstotkov. Na koncu svojih obljub ni mogla izpolniti,“ piše DW in dodaja, da je krog ljudi, ki jim je Wu Ying povzročila škodo zaradi neplačevanja kredita, relativno majhen. Gre samo za 11 ljudi, ki so vsi njeni prijatelji in podjetniki in ki menijo, da je obsodba preostra.

Kitajski podjetniki sedaj poskušajo doseči reformo sistema za pridobivanje kreditov, življenje mlade podjetnice pa je ne glede na reforme v rokah vrhovnih sodnikov, ki bodo sprejeli končno odločitev o njenem življenju ali smrti.