Zaradi hudega mraza, ki je zajel celotno državo, prizanesel ni niti Primorski, je več prebivalcev Kopra in Izole ostalo brez pitne vode. Po podatkih spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje so počile vodovodne cevi na Staničevem trgu in na Čevljarski ulici v Kopru, ter na Koprski, Gortanovi, Kosovelovi in Gramscijevi ulici v Izoli.

Rižanski vodovod Koper na svoji spletni strani objavlja opozorilo svojim odjemalcem, da naj zaradi izjemno nizkih temperatur svoje vodomere zavarujejo pred zamrzovanjem. Zlasti pozorni naj bodo na merilna mesta, ki so izvedena v zidnih nišah na fasadah.

Vremenske razmere spremljajte tukaj, sveže prometne informacije pa najdete tukaj

Odjemalce, ki jim je vodomer že zamrznil in imajo moteno oskrbo z vodo, pa vabijo, da se oglasijo na rižanskem vodovodu in naročijo izredno menjavo vodomera. Tiste odjemalce, ki po vodo hodijo na vodarno, pa obveščajo, da je zaradi zamrzovanja tamkajšnja pipa zaprta.

Tudi do 100 centimetrov snega

V zadnjem tednu je v gorah občasno rahlo snežilo, zapadlo je skupno od 10 do okoli 20 centimetrov puhastega snega. Novi sneg se s staro, skorjasto podlago ni sprijel. Pihal je zmeren, občasno tudi močan vzhodni do severovzhodni veter, ki je novi sneg spihal v zamete, piše Arso.

Na Kredarici je 100 centimetrov snega (foto: Meteo.si)

Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, na kateri je novi pršič. Na vetru izpostavljenih mestih je novi sneg povsem spihan do stare podlage, tam je podlaga trda in tudi poledenela. Snežna odeja sega do nižin. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do okoli 100 centimetrov snega, na 1500 metrih pa do okoli 60 centimetrov.

V Rusiji do 33 stopinj pod ničlo

Deli Evrope so bili tudi danes ukleščeni v mraz in sneg. Izredno nizke temperature so davi zabeležili v Rusiji, kjer je zaradi silovitega vetra brez elektrike ostalo na tisoče ljudi. Mraz ne popušča niti v vzhodni in osrednji Evropi in je znova zahteval smrtne žrtve, skupno že več kot 400.

Zahodni Kavkaz (foto: Reuters)

V mestu Novorosijsk in okoliških vaseh ob Črnem morju na jugu Rusije je silovit veter ponoči poškodoval daljnovode in odkrival strehe, brez elektrike pa je ostalo 28.000 ljudi. Zaradi poškodb kot posledic vetra je moralo 74 ljudi poiskati pomoč v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temperature v Rusiji so se danes gibale med 22 in 33 stopinj Celzija pod ničlo, na območju Kolime na ruskem Daljnem vzhodu pa so izmerili celo 55 stopinj pod ničlo. Hud mraz je od začetka leta v Rusiji sicer zahteval že 110 življenj, je po poročanju AFP danes sporočilo rusko ministrstvo za zdravje.

Po ostalih državah nič bolje

Izredno nizke temperature so danes znova izmerili tudi v Romuniji, Belorusiji, Ukrajini in na Poljskem. Te so se gibale med 20 in 30 stopinj pod ničlo.

V Ukrajini je od začetka hladnega vala umrlo najmanj 130 ljudi. Po podatkih ministrstva za zdravje je 90 odstotkov primerov smrti povezanih z alkoholom. Zaradi podhladitve in ozeblin so doslej hospitalizirali okoli 2600 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kijev, Ukrajina (foto: AP)

Na Poljskem so ponoči zabeležili še šest smrtnih žrtev, skupno pa že 74. Češke oblasti uradnih podatkov o mrtvih niso sporočile, medtem ko mediji poročajo o 20 žrtvah mraza.

V Romuniji so doslej našteli 42 smrtnih žrtev. V Bolgariji, kjer je zaradi mraza doslej umrlo enajst ljudi, nizke temperature povzročajo težave tudi v rečnem prometu na Donavi. Na njej nastajajo ledene ploskve, pri mestu Ruse in vzhodno od njega pa je zamrznjenih 90 odstotkov reke, so danes sporočile bolgarske oblasti, ki so že v torek ustavile rečni promet.

Težave na Balkanu

O težavah z mrazom poročajo tudi z Balkana. V Srbiji je zaradi mraza, ki je zajel državo, doslej umrlo 12 ljudi, je danes poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na predstavnika srbskega notranjega ministrstva. Zaradi nizkih temperatur in snega so izredne razmere razglasili v 38 občinah, od sveta pa je odrezanih okoli 70.000 ljudi.

Srbske oblasti so sicer zaradi ledu danes prav tako prepovedale plovbo na Donavi, Savi in Tisi, ki so zamrznjene, poroča Tanjug. Na Donavi so danes namestili tudi dva ledolomilca.

Sarajevo, BiH (foto: AP)

V BiH je mraz v zadnjih 24 urah zahteval tri življenja, vse tri žrtve pa so zabeležili na območju Mostarja. Razmere so še vedno najhujše v Hercegovini, še zlasti okoli Mostarja, Nevesinj in Berkovićev, kjer imajo že več dni težave z oskrbo elektrike in vode, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Bosanske oblasti vasem, ki so odrezane od sveta, s helikopterji dovažajo hrano in zdravila. Skupno je sicer mraz v BiH zahteval že sedem življenj.

Iz Črne gore poročajo o težavah zaradi obilice snega, silovitega vetra in tudi nizkih temperatur, ki so doslej terjale dve življenji. Najhuje je še vedno na severu države, kjer je neprehodnih večina cest, skoraj vse vasi pa so odrezane od sveta. V krajih Mojkovac in Kolašin so zaradi snega že 48 ur brez elektrike. Drugod po državi se razmere normalizirajo, poroča Tanjug.

O dveh smrtnih žrtvah mraza poročajo tudi iz Makedonije in o prvi smrtni žrtvi iz Albanije.

Burja na obalo naplavila ribe

Medtem ko močna burja, nizke temperature in megla tudi danes ovirajo promet na hrvaških cestah, je burja vsaj za kratek čas razveselila prebivalce otoka Pag. Le najstarejši meščani Kolana se spomnijo, da bi burja na obalo metala ribe, sipe in podobne morske živali, ki jih je možno izbirati kot v ribarnici.

Burja je ribe in druge morske živali iz morja vrgla na kakšnih desetih kilometrih obale med mestom Pag in plažo Zrće, ljudje pa se sprehajajo z vrečkami in nabirajo nepričakovana darila iz morja, je poročala Hrvaška televizija (HTV).

Sneg v mestu Senj (foto: AP).

Meščani pravijo, da "čudežna burja", ki prinaša ribe, ni pihala vsaj 50 let. Letos pa je na obalo prinesla več deset kilogramov rib, med drugim tudi več kot pol kilograme težke primerke. Fotografije so objavili na spletni strani občine Kolan, ki jo imajo na Facebooku.

Veter zaprl obe avtocesti

Medtem ko imajo na Pagu nekateri prebivalci koristi od burje, je močen veter znova zaprl obe avtocesti proti hrvaški obali. Na avtocesti proti Reki med odcepoma Delnica in Kikovica, na avtocesti proti Dalmaciji pa med odcepoma Sveti Rok in Posedarje.

Na Hrvaškem so danes zabeležili zelo nizke temperature, ponekod v severnih in vzhodnih delih države tudi -21 stopinj Celzija. Gre za enega izmed najbolj mrzlih začetkov februarja na Hrvaškem v zadnjih 50 letih.

Sosedi z novo pošiljko snega

Italijo, ki si še ni opomogla od obilnih snežnih padavin pred nekaj dnevi, bo konec tega tedna znova zajelo obilnejše sneženje. Meteorologi snežne padavine napoveduje predvsem za osrednjo Italijo, tudi Lacij, kar bi znova utegnilo ustaviti življenje v prestolnici.

Benetke (foto: AP)

Razmere so trenutno najbolj kritične na jugu Italije. V nekaterih predelih regije Bazilikata po poročanju italijanskih medijev neprestano sneži že zadnjih 72 ur. Ponekod je zapadlo že meter snega, mnoga naselja so nedostopna. Sneženje je zajelo tudi Sardinijo.

Nizke temperature, ki jih ponekod ne pomnijo že več kot 30 let, so v minulih dneh povzročale velike težave v oskrbi z vodo zaradi zamrznjenih in popokanih cevi. V Torinu je danes obstala podzemna železnica, saj so na več postajah popokale zaledenele cevi, voda pa je zalila tire.

Minister za okolje Corrado Clini se bo v teh dneh sestal z večjimi dobavitelji električne energije in vode ter z vodstvom državnih železnic, kjer se zaradi slabih vremenskih razmer pojavljajo največje težave.

Sneg v Milanu (foto: AP)

Potniki na nekaterih vlakih so zaradi poledenelih tirov, ponekod porušenih dreves in snega ostali v vagonih ujeti več ur, so poročali italijanski mediji. Na italijanskih železnicah sicer poudarjajo, da so storili vse, kar so lahko, da pa se soočajo z izrednimi razmerami. Ponekod je železniške tire prekrila med 10 in 15 centimetrov debela plast ledu.

V Rimu so se danes, po štirih dneh, šolarji in dijaki znova vrnili v šolske klope. Ker vremenoslovci napovedujejo, da bo konec tedna sneženje znova zajelo tudi prestolnico, je pričakovati, da bodo šole znova zaprli.

Rim (foto: AP)

Prav zaradi velikih težav v prestolnici v teh dneh v državi poteka ostra razprava okoli (ne)pripravljenosti civilne zaščite za ukrepanje in o tem, kdo je kriv za nepripravljenost na krizne razmere. Italijanski komentatorji krivdo vidijo v počasnem ukrepanju in nezadostni opremi, od posipalcev soli do snežnih plugov, ter nezadostni opremljenosti državnih železnic s sredstvi za odmrzovanje.

Vlada premierja Maria Montija namerava prevetriti zakon o civilni zaščiti. Med drugim naj bi spremenili organiziranost službe in ji zagotovili več sredstev. Nizke temperature, sneg in led so od minulega petka v Italiji sicer terjale že več kot 40 žrtev.