Temperature bodo še vedno precej nizke - v notranjosti v glavnem pod minus pet stopinj Celzija, na Primorskem pa okoli 0 ali do ene stopinje, je povedal Andrej Pečenko z Agencije RS za okolje.

(Foto: AP)

V sredo bo že bolj prijazno vreme, saj bo povečini jasno. Burja bo čez dan nekoliko oslabela. Jutro bo zelo mrzlo, v alpskih dolinah tudi do minus 15, drugod okoli minus deset, malo pod ničlo bo tudi na Primorskem. Čez dan bo za kakšno stopinjo topleje.

V naslednjih dneh se obeta več oblačnosti. Povečini bo suho in z nekoliko blažjimi temperaturami, na Primorskem pa se bo spet okrepila burja. "Nad 100 kilometrov na uro zna pihati v petek in soboto, deloma tudi v nedeljo, še posebej na Vipavskem," je še povedal Pečenko.

Zapadlo je do 25 centimetrov snega

Na Štajerskem ponekod še rahlo sneži, a se padavine počasi umirjajo. Na območju Maribora južno od Drave in na Ptuju je zapadlo med 20 in 25 centimetrov snega, v hribovitih predelih nekoliko več, je povedal Dušan Sagadin, vodja zimske službe v Cestnem podjetju Ptuj, ki pokriva območje vse do obrežja Drave v Mariboru.

Njihova vozila so opravila tri do štiri obhode, zato so ceste zdaj bolj ali manj čiste. Nekaj težav imajo le z zapihi v ravninskih predelih na območju Slovenske Bistrice, Poljčan in Ptuja, saj gre za zelo lahek, sipek sneg, ki ga veter stalno zanaša na vozišče, zato bodo ponoči morali nadaljevati s čiščenjem.

(Foto: AP)

V Podravju severno od reke Drave je zapadlo okoli 30 centimetrov snega, na območju med Mariborom in mejo z Avstrijo tudi do 40 centimetrov. Kot je povedal vodja zimske baze Cestnega podjetja Murska Sobota, ki od lani skrbi tudi za območje Podravja do Maribora, Denis Škorjanc, se vračajo v bazo še zadnja vozila, ki so opravila skupno tri akcije pluženja in posipavanja.

"Ponoči bo treba iti še enkrat ven, saj zaradi nizkih temperatur in posledičnega slabšega delovanja posipnega materiala sneg ostaja na vozišču in se ne stopi," je pojasnil. Na cestah niso zabeležili večjih težav. Čez dan je bilo le nekaj zdrsov tovornjakov na klancih, saj niso bili opremljeni s snežnimi verigami.

Soljenje pri takih temperaturah ne pomaga najbolj

Na Koroškem in Celjskem se snežne padavine prav tako umirjajo. Po besedah vodje celjske zimske službe Matjaža Kapitlerja imajo od 10 do 30 centimetrov snega, ki so ga s cest odstranjevali v treh obhodih. "Ceste so zasnežene, a normalno prevozne," je pojasnil in dodal, da imajo posipni materiali zaradi nizkih temperatur slabši učinek. "Zato je bila kar lepa poraba posipnih materialov, a zaloge so še, saj je to šele druga takšna prava akcija v letošnji zimi," je dejal.

V Prekmurju so namerili okoli 10 centimetrov snega, zimske službe pa se po treh akcijah minulo noč in čez dan nameravajo ponovno podati na ceste v noči na sredo. Ceste so sicer normalno prevozne, a kjer ni prometa, sneg ostaja na voziščih, je pojasnil vodja zimske službe v Cestnem podjetju Murska Sobota Janez Kučan.

(Foto: Matej Povše)

Močno sneženje je v teh dneh zajelo tudi Dolenjsko, kjer pa trenutno sneži le še občasno, je povedal vodja področja vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar. Zimske službe trenutno končujejo tretjo ponovitev pluženja in posipavanja, a večjih težav ne beležijo. Na cestah je še plundra, ni pa zapor, niti za tovorna vozila na cesti čez Gorjance. Snežna odeja meri okoli 25 centimetrov.

(Foto: AP)

Zaradi nizkih temperatur in snega na urgencah in bolnišnicah ne obravnavajo bistveno več pacientov kot sicer. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi podhladitve zdravijo enega pacienta na interni kliniki (intenzivna terapija), ki je bil ob prihodu močno podhlajen. Ostalih podatkov o resnih težavah zaradi ozeblin pa ne beležijo, so pojasnili.

V UKC Ljubljana in Maribor ter v Slovenj Gradcu omejeni obiski zaradi virusnih okužb dihal

Vodja nujne medicinske pomoči v Mariboru Štefan Mally je tudi povedal, da intervencij zaradi podhladitev ali zaradi mraza podobnih stanj do sedaj še ni bilo. V Zdravstvenem domu Ljubljana, oziroma na oddelku Splošne nujne medicinske pomoči, ne beležijo primera obolelega, ki bi se k njim zatekel zaradi ozeblin, so povedali.

Burja na Ajdovskem odkrila okrog 100 objektov

Poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko je povedal, da je burja v tednu dni odkrila okoli 100 stavb v občini. Zaradi napovedi o močni burji ter razglašenem rdečem alarmu bodo šolarji osnovnih in srednjih šol ter malčki iz vrtcev na Vipavskem ter v občini Ilirska Bistrica ostali doma. Poleg burje lahko tudi v Vipavski dolini in ob morju sneži.

"Materiali so po tako dolgotrajni močni burji že utrujeni in jasno je, da lahko popustijo," je povedal Benko. Opozoril je, da imajo težave zaradi močne burje predvsem lastniki novejših ali obnovljenih stavb, ki so pokrite z neprimerno kritino, ali lastniki stavb, kjer so celotna ostrešja neprimerno projektirana.

"Velike težave imamo predvsem s stavbami, ki se obnavljajo iz javnih sredstev. Tu je pri izbiri izvajalcev največkrat odločujoča cena, izbrani projekti ali materiali pa niso vedno najprimernejši za tako vetrovno območje," je še poudaril Benko.

(Foto: Luka Cjuha)

V občini Ajdovščina zato razmišljajo, da bi v sodelovanju z gradbenimi strokovnjaki izbrali nekaj tipov streh in kritin, ki so primerne za ajdovsko občino. Investitorji pa bi nato morali izbirati med predlaganimi vrstami kritin in tipi streh, kar bi določal tudi občinski odlok.

"To je edini način, da se v prihodnje zaščitimo pred takimi neljubimi dogodki," je potrdil tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Poškodovani deli streh so v zadnjih dneh poškodovali tudi avtomobile in druge stavbe v bližini, poškodovanih reševalcev ali občanov pa na srečo ni bilo.

Dopoldanski sunki burje so uničili nogometno igrišče z umetno travo, česar niso mogli preprečiti z obtežitvami. "Zaenkrat samo pomagamo, da škoda ni še večja, ko se pojavi problem. Škodo bomo ocenjevali kasneje, zagotovo pa ne bo majhna," je Benko.

Ladijski promet stoji, vlaki zamujajo

Glede vplutja in izplutja ladij v koprsko pristanišče se v pristaniški kapitaniji odločajo od primera do primera, trenutno pa ladijski promet v pristanišču stoji, so pojasnili na kapitaniji. Zaradi burje pa zamuja tudi železniški promet v in iz Luke Koper.

Zaradi skrajno neugodnih vremenskih razmer namreč nastajajo težave pri prevozih blaga po železnici, ki se odražajo v zamudah in omejitvah dovoza vagonov v Luko Koper in odvoza iz nje, kjer močan veter omejuje in ovira delo, so sporočili s Slovenskih železnic.

Kot pojasnjujejo, zaradi obilice zapadlega snega in zmrzovanja tovora sicer nastajajo ovire pri prevozih skoraj po vsej Evropi, se pa z Luko Koper in tujimi železniškimi upravami trudijo, da bi prevozi potekali neovirano in čim bolj tekoče. Po izboljšanju vremena pa v Slovenskih železnicah pričakujejo močno povečan promet na celotnem območju pod njihovo pristojnostjo.