Vremenoslovci za torek napovedujejo novo pošiljko snega, največ ga je pričakovati na Štajerskem, zapadlo bo več kot deset, lahko tudi več kot dvajset centimetrov snega. Na spletni strani Arsa je opozorilo, da bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem od danes opoldne pa vse do srede zjutraj presegali hitrost 140 km na uro (na najbolj izpostavljenih mestih v Vipavski dolini tudi do okoli 180 km/h). Burja bo nekoliko oslabela šele v sredo čez dan.

Kljub napovedim močna burja v preteklih dneh, ki je v sunkih dosegala hitrost 170 kilometrov na uro, ni povzročala večjih težav prebivalcem Vipavske doline. Medtem ko so vozniki tovornih vozil čakali na izboljšanje razmer, pa so imeli več dela dežurni delavci Elektra Primorska, ki so odpravljali okvare na daljnovodih, in člani Civilne zaščite, ki so občanom pomagali predvsem z vrečami peska, s katerimi so obtežili strehe.

Kljub temu je močan veter poškodoval več streh, zlasti novogradenj, ki so bile pokrite z neprimerno kritino za območje z močno burjo ali imajo ravne strehe. Na Obali lahko nekaj težav povzroči tudi visoko valovanje morja, ki je napovedano za danes popoldne in v noči na torek. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino do tri metre. Na Arsu tako ne izključujejo možnosti, da bi morje zaradi valovanja poškodovalo dele obale, zlasti na območju Pirana.

Darsovci delajo na polno

Vzdrževalci Družbe za avtoceste v RS (Dars) so bili v minulih dneh, ko je Slovenijo zajel hud mraz s sneženjem, na delu praktično 24 ur na dan. V akciji pluženja in posipavanja avtocest s soljo in kalcijevim kloridom je sodelovalo 91 vozil, opremljenih s plugi in posipalci. Z namenom zagotavljanja prevoznosti slovenskih avtocest in hitrih cest so Darsovi vzdrževalci med petkom in nedeljo porabili 1687 ton soli in 332.122 litrov kalcijevega klorida, kar predstavlja več kot 30 odstotkov povprečne letne porabe te raztopine.

Največja skupna količina zapadlega snega je bila v dveh dneh do 15 centimetrov na območjih avtocestnih vzdrževalnih baz Novo mesto, Ljubljana, Postojna in Maribor, kjer so vzdrževalci opravili tudi največ obhodov, in sicer v povprečju od devet do enajst. V ostalih vzdrževalnih bazah pa je bilo število obhodov primerno nižji količini padavin. V Darsu ob tem poudarjajo, da je obhodni čas plužne skupine lahko dolg tudi do dve uri in v vmesnem času lahko na cestišče zapade nekaj snega, ki pa voznikom s primerno zimsko opremo ne bi smel povzročati težav.

Dodatno delo pa vzdrževalcem spet povzročajo vozila brez primerne zimske opreme. Zato Dars opozarja voznike, naj se ob snežnih razmerah brez zimske opreme ne odpravljajo na pot. Večjih nesreč na slovenskih avtocestah in hitrih cestah v tem obdobju ni bilo, pri zagotavljanju njihove prevoznosti pa so se vzdrževalne ekipe Darsa na območju avtocestnih baz Postojne in Kozine srečevale tudi z močno burjo in reševanjem vozil ujetih na cesti. Poleg tega so cestninski nadzorniki Darsa v minulih dneh ob prepovedi prometa zaradi burje na hitri cesti prek Vipavske doline izdali 33 plačilnih nalogov tistim voznikom tovornih vozil, ki so kršili odrejeno omejitev prometa zaradi burje.

Cestninski nadzorniki imajo namreč v skladu z novimi področnimi predpisi, ki so začeli veljati 1. julija lani, tudi dodatna pooblastila na avtocestah in hitrih cestah - med drugim lahko nadzirali tudi spoštovanje predpisane prepovedi vožnje tovornih vozil. V Darsu še zagotavljajo, da bo zimska služba v polni pripravljenosti vse dokler bodo to terjale vremenske razmere, najmanj do 15. marca, uradnega konca zimske službe na cestah.

Preberite še:

Foto: Reka Krka ponekod poledenela

Meteorologi niso presenečeni

Močna burja odkrila stavbo sodišča v Ajdovščini

Močni sunki burje na Vipavskem so danes zgodaj zjutraj odkrili in poškodovali stavbo sodišča in Davčne uprave v Ajdovščini. Zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo padajoči deli strehe, so za promet zaprli bližnjo okolico stavbe. Padajoči deli strehe iz sicer starejše stavbe so poškodovali tudi več osebnih avtomobilov, ki so bili parkirani na bližnjem parkirišču.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benk, se je danes že poškodovalo nekaj občanov, ki so padli na poledenelih pločnikih. Zaradi zelo nizkih temperatur so cestišča in pločniki zamrznjeni, soljenje zunanjih površin pa ni mogoče, ker burja sproti odnaša sol. Zato v občinskem štabu CZ opozarjajo na veliko previdnost in odsvetujejo zadrževanje zunaj stavb, če to ni zares potrebno.

Problem prevoza šolskih otrok

V občinskem štabu Civilne zaščite Ajdovščina opozarjajo tudi na problem prevoza šolskih otrok, saj bodo zaradi močne burje zaprli ceste tudi za avtobuse. V bodo torek zaprte vse šole, otroški vrtci in javni zavodi na območju zgornje Vipavske doline. Poveljnik Policijske postaje Ajdovščina Marko Terbovšek je na novinarski konferenci izpostavil problem tovornih vozil. Če bi bila protivetrna ograja že postavljena, bi lahko tovorna vozila nemoteno uporabljala cesto tudi pri višjih hitrostih vetra. Tako pa jo za manjše tovornjake začnejo zapirati že pri preseženih 80 kilometrih na uro.

Omejitev prometa ne spoštujejo tuji vozniki

"Predvsem tuji vozniki ne spoštujejo omejitev prometa zaradi burje, zato smo v teh šestih dneh izdali 34 kazni za tovrstne prekrške, ki znašajo po 300 evrov, če so prvič izrečene," je dejal Terbovšek. Več nevšečnosti so imeli prometni policisti tudi z vozniki kombijev, saj so jih močni sunki burje prevrnili kar 11. "Teh ne morejo zaustaviti na cestninski postaji Nanos ali Bazara, ker zanje velja vinjetni sistem. Sicer pa so nam prav cestninski delavci Darsa ob prepovedih tovornega prometa v veliko pomoč," je še povedal Terbovšek.

Močna burja z nizkimi temperaturami v tem obdobju za zgornji del Vipavske doline ni nič novega, prvo tako dolgotrajno močno burjo so zabeležili že leta 1928, ko je zaradi nizkih temperatur zamrznilo celo Jadransko morje. Velike probleme so imeli tudi leta 1954, ko so zaradi burje zabeležili tudi smrtno žrtev, tedaj pa je zaradi nizkih temperatur zamrznila reka Soča.

Poškodovana varovalna mreža proti divjadi

Močna burja je na hitri cesti med Razdrtim in Ajdovščino povzročila več poškodb varovalne mreže proti divjadi. Dars zato opozarja uporabnike tega odseka hitre ceste skozi Vipavsko dolino, naj bodo previdni. Zaradi še vedno močnega vetra popravilo mreže zaenkrat ni mogoče. A bolj problematične kot padavine so nizke temperature, opozarja Malgaj, zato so v preteklih dneh porabili veliko materiala za posipanje. Prav tako nekaj težav povzroča veter, ki sneg po pluženju ponovno razpiha na cestišče, je še pojasnil Malgaj. V zadnji akciji minuli konec tedna so sicer na Darsu aktivirali 91 vozil, na razpolago oz. v pripravljenosti pa jih imajo 172.

V Cestnem podjetju Ptuj, ki skrbi za ceste v spodnjem Podravju, se trenutno ukvarjajo s posipanjem cest, ko pa bo treba, bodo začeli s pluženjem. Nekaj dela imajo tudi na Pohorju, kjer je po besedah vodje zimske službe iz omenjenega podjetja Dušana Sagadina ponoči zapadlo nekaj novega snega. Plužnih enot, ki trenutno posipajo ceste, je nekje med 45 in 50 enot, je še dodal Sagadin. Na nocojšnje sneženje so pripravljeni tudi v Nigradu, podjetju, ki skrbi za mariborske občinske ceste. Ceste so posipali že konec tedna, zato je sol še vedno na vozišču, je dejal vodja vzdrževanja javnih prometnih površin Anton Gmeiner. Kljub temu posipni material redno dobavljajo in čakajo na večer, ko naj bi se sneženje okrepilo, sedaj pa le rahlo sneži. Na voljo imajo 60 plužnih vozil, skupno s posipnimi pa 90, je še dodal Gmeiner.