V južni Sloveniji že sneži, tam bo po napovedih Arsa zapadlo od 20 do 30 centrimetrov snega. Veter bo gradil snežne zamete in bo še stopnjeval občutek mraza.  V naslednjih dneh bodo dnevne temperature v večjem delu Slovenije ostale pod -5 stopinj Celzija, nočne pa bodo okoli -10 stopinj Celzija ali še nižje.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra promet na Dolenjskem in Notranjskem ovira sneg, ki se zaradi nizkih temperatur ne topi, temveč ostaja na cestišču. Policija predvsem voznike tovornih vozil poziva, naj na območjih Cerknice, Babnega Polja, Sodražice, Bloške Police, Grosuplja, Vidma in Dobrega Polja vozijo previdno.

Opravili že več kot 60 intervencij

Ajdovski in novogoriški poklicni gasilci in drugi reševalci so do 12.30 opravili že 60 intervencij. Šlo je predvsem za odkrivanje streh na stanovanjskih hišah, nekaj je bilo tudi posredovanj zaradi odtrganih reklamnih tabel in nadstreškov. Člani občinskih štabov CZ so občanom pomagali predvsem z vrečami peska, s katerimi so obtežili strehe.

V dopoldanskih reševalnih akcijah je doslej sodelovalo 120 reševalcev. Goriškim prostovoljnim gasilskim društvom so prišli na pomoč tudi člani kobariškega društva z avtodvigalom. Ekipa pripadnikov Civilne zaščite (SZ) iz Ljubljane pa je iz državnega logističnega centra v Rojah pripeljala avtodvigalo tudi v Ajdovščino.

Meteorologi: Najhujše šele prihaja

Po napovedih meteorologov je namreč pričakovati, da najhujše šele prihaja, saj najmočnejše sunke burje napovedujejo med 18. uro in 10. uro v soboto. Zato so v pripravljenosti prav vse reševalne ekipe na območju Goriške in Vipavske, je povedal poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač.

Zaradi močne burje pričakujejo več težav tudi v prometu. Trenutno je zaprta hitra in regionalna cesta skozi Vipavsko dolino za vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse; na cestah Ajdovščina - Selo - Nova Gorica in Tri hiše - Volčja Draga pa velja prepoved za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike.

Zjutraj se je burja začela ponovno krepiti - dopoldne je bila najvišja izmerjena hitrost 169 kilometrov na uro. Proti večeru se bodo okrepili sunki burje predvsem v Vipavski dolini. Če bodo sunki na posameznih mestih presegli hitrosti 150 kilometrov na uro, bodo upravljavci prisiljeni ceste, predvsem hitro in regionalno cesto skozi Vipavsko dolino, zapreti za ves promet. Po napovedih naj bi se burja nekoliko umirila v soboto.

Malo težav v elektrodistribucijskem omrežju

Težave, ki jih je doslej povzročila burja na elektrodistribucijskem omrežju, niso bile velike in so jih odpravljali sproti, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor tehničnega sektorja Elektra Primorska Zvonko Toroš. Doslej so zabeležili le tri večje izpade, škoda pa po prvih ocenah znaša okoli 100.000 evrov. Po Toroševih besedah prihaja do izpadov predvsem zaradi vibracij zaradi močne burje. "Prav nobena okvara ni posledica slabega vzdrževanja ali stavke," je še zagotovil.

Danes zjutraj je bilo brez električne energije 69 odjemalcev, in sicer zaradi izpada sedmih transformatorskih postaj. Vendar so do 12. ure vse napake odpravili. Po 12. uri pa se je stanje oskrbe z električno energijo na Primorskem poslabšalo. Izpadi so se pojavili na daljnovodu Ajdovščina - Razdrto in odcepu Sviščaki. Brez napajanja so bili štirje odseki daljnovodov, 22 transformatorskih postaj oziroma 586 odjemalcev.

Napake se pojavljajo tudi na nizkonapetostnem omrežju po posameznih zaselkih. Ekipe Elektra Primorska so na terenu in odpravljajo okvare na napravah, kolikor dopuščajo vremenske razmere. Toroš je namreč zagotovil, da je varnost zaposlenih na prvem mestu in da njihovi delavci ob prehudih sunkih burje ne morejo delati.