"Če gre za sum kaznivega dejanja, bo policija naredila vse, kar ji veleva zakon o kazenskem postopku," je za STA povedal tiskovni predstavnik na Policijski upravi Ljubljana Vinko Stojnšek. Policija bo tako preverila vse okoliščine v zvezi s sumom kaznivega dejanja, ki izhajajo iz danes prejetega grozilnega pisma, pa je dodal predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Grozilno pismo, poslano iz Celja, so v poslanski skupini SDS na Šubičevi 4 v Ljubljani prejeli danes. V pismu grozijo Janši s smrtjo in ga opozarjajo, naj bo bolj pazljiv tudi na svojo ženo Urško Bačovnik Janša. Še zlasti naj bo pazljiv, ko bo sam na službeni poti, je navedeno v pismu.

Menegalija ob tem pojasnjuje, da so predsednik vlade in družinski člani varovani v skladu z uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija. V okviru tega postopka policija na podlagi ocene ogroženosti izvaja vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti, je še zapisal.

Že drugo grozilno pismo

To je že drugo anonimno grozilno pismo Janezu Janši v zadnjem času. Tudi 10. januarja so v SDS za STA potrdili, da so na stranki prejeli anonimno grozilno pismo. Na Policijski upravi Ljubljana so za STA takrat pojasnili, da so že izvedli prve ukrepe. Po prvih ugotovitvah ima anonimno pismo znake kaznivega dejanja ogrožanja varnosti, ki se preganja na predlog oškodovanca, so tedaj povedali policisti.

Pri Varuhu človekovih pravic RS so tedaj pojasnili, da je za sprejemanje naznanitev kaznivih dejanj pristojna policija, ki tudi vlaga kazenske ovadbe. Kazensko ovadbo je mogoče nasloviti tudi neposredno na pristojno državno tožilstvo, ki odloča o utemeljenosti kazenskih ovadb, so navedli.