Na tožilstvu v Parizu so pojasnili, da nameravajo zaslišati francoske državljane, ki so preživeli tragedijo na Costi Concordii, da bi ugotovili okoliščine nesreče in potek reševalne akcije, kakor tudi osebno stisko žrtev in psihološki učinek, ki ga je nanje imela nesreča.

Na krovu križarke je bilo med približno 4200 potniki in člani posadke 462 Francozov, med katerimi so štirje umrli, dva pa še pogrešajo. Tožilstvo namerava sicer zbrati tudi vse tožbe, ki jih želijo vložiti francoski potniki. Koliko jih je, zaenkrat ni znano.

Nesreča se je zgodila 13. januarja, ko je križarka Costa Concordia, ki je plula zelo blizu obale, trčila ob podvodno čer ter nasedla, nato pa se tudi delno prevrnila. Domnevno naj bi bil za nesrečo kriv kapitan Francesco Schettino, ki je trenutno v hišnem priporu.

Preiskovalci še skušajo dognati okoliščine usodnega dne. Med drugim so se pojavile govorice, da je bil kapitan v času nesreče v družbi 25-letne moldavske plesalke Dominice Cemortan. Slednja je po pisanju italijanskega dnevnika La Stampa preiskovalcem pred kratkim povedala, da je bila kapitanova gostja, prav tako pa razkrila, da je vanj zaljubljena.

52-letni kapitan je poročen in ima hčerko. Cemortanova je v preteklih intervjujih sicer zavrnila ugibanja, da naj bi bila njegova ljubica. Kot je zatrdila, je Schetino zvest družinski človek, ki ji je med drugim pokazal fotografije svoje hčerke. Prav tako je zagotovila, da je v času nesreče večerjala s prijatelji.