Po prejemu osumljenega so kriminalisti ugotovili, da je 28-letniku pri prikrivanju ukradenih predmetov pomagal 22-letni Ljubljančan. V nadaljnji kriminalistični preiskavi so koprski kriminalisti ugotovili, da je v dneh pred ropom v specializirani trgovini manjšo količino zlata prodal tudi 42-letni Postojnčan. To je dodatno potrdilo sume kriminalistov, da si je prav ta v dneh pred ropom ogledoval prostore trgovine, z namenom priprav na izvedbo kaznivega dejanja.

Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 42-letni Postojnčan podrobno načrtoval izvedbo ropa, zagotovil imitacijo pištole in jo pred ropom izročil 28-letnemu Postojnčanu.

Na podlagi vseh zbranih obvestil in dokazov so koprski kriminalisti 26. januarja odvzeli prostost osumljenemu 42-letnemu Postojnčanu, pri katerem so izvedli tudi hišno preiskavo. Naslednji dan so ga privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru na zaslišanje, ki je zoper osumljenega odredil pripor.

42-letnik je bil kazensko ovaden na Okrožno državno tožilstvo zaradi suma napeljevanja in pomoči pri izvedbi ropa. Za to je predpisana enaka kazen, kot če bi kaznivo dejanje storil sam, in sicer zapor od enega do deset let, so še zapisali na PU Koper.