Po nekaterih podatkih je bilo na trajektu okoli 300 potnikov, medtem ko drugi poročajo o 350. Med njimi naj bi bili večinoma študenti in učitelji. Po besedah tiskovne predstavnice pomorske reševalne službe na Papui Novi Gvineji je bilo morje v času nesreče dokaj mirno, vidljivost pa dobra. To je tudi olajšalo reševanje, v katerem so sodelovali tudi reševalci iz Avstralije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nesreča 47 metrov dolgega trajekta se je pripetila okoli 16 kilometrov pred obalo mesta Finschhafen na glavnem otoku Papue Nove Gvineje. Vzrok nesreče za zdaj ni znan.

Signal o težavah trajekta je prva zaznala avstralska pomorska agencija in o tem obvestila pomorski reševalni center na Papui Novi Gvineji, ki je nato koordiniral reševalno akcijo.

V reševalni akciji je sodelovalo letalo iz Avstralije, trije helikopterji, na kraj nesreče pa je prihitelo tudi več ladij. Avstralska premierka Julia Gillard je povedala, da se je Avstralija odzvala na prošnjo Papue Nove Gvineje po pomoči, sicer pa je nesrečo opisala kot "veliko tragedijo", še poroča dpa.