Po besedah Igorja Benka pa pričakujejo tudi manjše količine snežnih padavin, temperature pa naj se tudi preko dneva ne bi povzpele preko ledišča. Zaradi burje je tako občutek mraza še veliko hujši, saj je ob stopinji in pol Celzija pod ničlo in burji, ki piha le 25 kilometrov na uro, občutek mraza kot pri 14 stopinjah pod ničlo.

"Zato lahko ljudje že ob krajšem zadrževanju na prostem ob tako nizkih temperaturah in močni burji dobijo prave ozebline," je še povedal Benko.

Sunki burje, ki so v zgornji Vipavski dolini danes dopoldan še presegali 130 kilometrov na uro, je pri Podnanosu prišlo do mehanske okvare stikala na električnem drogu. Zato je ostalo brez električne energije približno 500 odjemalcev, je povedala predstavnica Elektra Primorska za stike z javnostjo Tjaša Frelih.

Zaradi izpada sedmih transformatorskih postaj so bili odjemalci dopoldan večkrat brez električne energije. Vendar so delavci Elektra Primorska kljub stavki nemoteno opravili dela na distribucijskem elektroenergetskem sistemu.

Razglasili tudi rdeči alarm

Vremenoslovci so za jutri razglasili rdeči meteo-alarm. Po slednjem tako velja, da bo na območju Vipaske doline veter pihal v sunkih od 140 do 180 kilometrov na uro, alarm pa velja vse od 1. februarja opoldne do 2. februarja opoldne.

Na Prometno-informacijskem centru so objavili obvestilo o prepovedanem prometu na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Promet na regionalni cesti med Podnanosom in Ajdovščino pa je dovoljen samo za osebna vozila.

Močna burja je na Vipavskem že včeraj povzročala škodo.

Druge dele Slovenije je zajel hud mraz, med 8.30 in 9. uro so -10 stopinj Celzija zabeležili v Celju, Črnomlju, Lescah, Radencih, medtem ko je bilo v Slovenj Gradcu kar 12 stopinj pod ničlo, na Kredarici pa -19.

V četrtek in petek bo oblačno, predvsem v južni polovici Slovenije bo občasno naletaval sneg, pišejo pri Arsu. Mraz naj bi se zavlekel tudi v prihodnji teden.

Deli Evrope še kar v primežu sibirskega mraza, v Srbiji 28 stopinj pod ničlo

Več o vremenu si lahko preberete tukaj.