Policija je sporočila, da je v vasi v osrednjem delu Srbije v snežni nevihti umrla ženska, starejši moški je zmrznil pred svojim domom, 81-letni moški pa je umrl na svojem domu. Na jugu Srbije medtem iščejo dva starejša moška, za katera domnevajo, da sta mrtva.

Poziv občanom: Ostanite doma

Oblasti pozivajo starejše občane, naj ostanejo doma, saj se je živo srebro v nekaterih delih države spustilo na minus 20. V 14 občinah so že razglasili izredne razmere. Obilne snežne padavine povzročajo tudi težave v prometu in oskrbi z elektriko, odstranjevanje snega pa ovira močan veter, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Poljskem do -27 stopinj Celzija

Na Poljskem so se temperature minuli konec tedna spustile na minus 27 stopinj, občutek mraza pa še stopnjuje mrzel veter. Zaradi mraza je v zadnjih dneh umrlo deset ljudi, od začetka zime pa že 46. Večinoma gre za brezdomce. O sibirskem mrazu poročajo tudi iz Bolgarije, kjer je minuli teden zapadlo precej snega. Več kot 170 šol so zaprli, v bolnišnicah beležijo močan porast zlomov, pristanišče v Varni je zaradi močnega vetra zaprto.

Že minuli teden je zaradi mraza po poročanju medijev v tej državi umrlo pet ljudi. Davi so se temperature spustile na 20 stopinj pod ničlo in v več krajih so zabeležili najhladnejši dan v zadnjih 50 letih. V prihodnjih dneh naj bi se še ohladilo, napovedujejo vremenoslovci. V Romuniji so zaradi mraza od nedelj umrli štirje ljudje, od četrtka pa skupaj že šest, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. V večini romunskih okrajev so od petka v povečani pripravljenosti, saj so se temperature spustile tudi do 27 stopinj pod lediščem.

Mraz bo vztrajal

Podobne temperature so davi zabeležili v Avstriji, kjer meteorologi hud mraz napovedujejo vsaj še do konca tedna. Kot pojasnjujejo, se nad Evropo zadržuje zelo hladna zračna masa iz zahodne Sibirije. Kakih 20 kilometrov zahodno od Dunaja je zmrznil 72-letni moški, ki ga je z avtomobilom odneslo v potok. Iz vode se mu je še uspelo rešiti, a je nato na bregu zmrznil.

O močnem sneženju pa poročajo s severozahoda Italije. Na območju Torina je zapadlo skoraj 20 centimetrov snega, zato so danes tam zaprte šole. Sneg je prinesel tudi hud mraz, ki ga ponekod spremlja še močan veter. Vremenoslovci beležijo najnižje temperature v državi v zadnjih 27 letih, poročajo italijanski mediji.

Sneg tudi na Mallorci

Hladen val je zajel tudi v večji del osrednje in severne Španije. V Madridu so tako izmerili minus štiri stopinje. Prvič v tej sezoni pa je snežilo tudi v goratih predelih Mallorce.

Na Češkem so davi v kraju Svetla Hora izmerili celo minus 20,9 stopinje, do konca tedna pa bi se po ocenah vremenoslovcev temperature v tej državi lahko spustile celo na minus 35 stopinj. Zaradi mraza so morali ponekod ustaviti promet po železnici, najbolj pa trpi kakih 3000 brezdomcev v Pragi. Tam je v letošnji zimi zaradi mraza umrlo že devet brezdomcev. Smrtno žrtev mraza so v soboto odkrili tudi v mestu Opava na vzhodu Češke.

Na Slovaškem so reševalci danes našli truplo brezdomca, kar je prva smrtna žrtev zime v tej državi.

Vlada v Kijevu je danes sporočila, da je zaradi hudega mraza v Ukrajini v zadnjih dneh umrlo 18 ljudi, skoraj 500 pa so jih samo v zadnjih treh dnevih zaradi podhladitve sprejeli v bolnišnice. Temperature so se ponekod po državi ponoči spustile na minus 23 stopinj, čez dan pa na minus 16.

Smrtne žrtve je mraz v zadnjih dneh zahteval tudi v baltskih državah, največ v Latviji, kjer so umrli trije ljudje, eden pa je podlegel v Litvi. Žrtve so bili najverjetneje brezdomci. V prihodnjih dneh bo mraz ob Baltiku po napovedih še bolj stisnil.

Sibirija: minus 45 stopinj

Ob ruski črnomorski obali pa je zaradi obilnega sneženja brez elektrike ostalo 18.000 ljudi. Od tam poročajo tudi o zaprtih letališčih. Izredno mrzlo je tudi v sicer pregovorno ledeni Sibiriji, kjer je živo srebro padlo na 45 stopinj pod ledišče.

Zaradi tega sibirski šolarji danes ostajajo doma, poraba zemeljskega plina pa dosega rekorde. Prebivalci najbolj vzhodne ruske republike Jakutije, kjer so se temperature spustile celo na minus 54 stopinj, pa ostajajo sproščeni, saj so takih temperatur vajeni.

Sneženje danes močno ovira tako zračni kot cestni promet tudi v milijonskem Carigradu. Oblasti so prebivalstvu odsvetovale vožnjo z avtomobili, na tamkajšnjih letališčih pa so morali odpovedati skoraj 200 letov. Pomorski promet v Bosporju ob močnem sneženju in gosti megli poteka po polžje.

Mrzlo tudi na Hrvaškem

O hladnem vremenu pa poročajo tudi na Hrvaškem. Najnižje temperature (-15 stopinj Celzija) so izmerili na Zavižanu, v središču države pa so namerili kakšnih deset stopinj več. Nizke temperature so pri naših južnih sosedih napovedane vse do konca tedna, ko meteorologi napovedujejo tudi sneg. Po napovedih naj bi sneg padal tudi na Jadranu – v Dubrovniku, Splitu, Zadru in Reki. Konec tedna pa naj bi se ravno zaradi tega temperature znižale na do -20 stopinj Celzija.

Tudi pri nas so se temperatute spustile pod ničlo, še hladneje bo v prihajajočih dneh. Težave povzroča burja na Primorskem.