Po poročanju portala zurnal24 pa burja ponekod že piha celo do 150 kilometrov na uro (v Vipavski dolini so merilne postaje zabeležile 152 kilometrov na uro), po zraku tudi letijo predmeti, ki povzročajo škodo. V Ajdovščini je močan veter celo odkril streho stanovanjske hiše, burja pa se bo v prihajajočih dneh še celo okrepila.

Izredne razmere: V Srbiji zaradi mraza umrli trije ljudje

V Vipavski dolini so se danes že borili z močno burjo, v križišču za Manče je prevrnilo tovornjak, ki sedaj ovira promet. Zaradi burje je na hitri cesti med Nanosom in Vrtojbo prepovedan promet za hladilnike, vozila s ponjavami in kamp prikolice, na vzporedni regionalni cesti pa tudi za avtobuse. Na hitri cesti med Ajdovščino in Vrtojbo je promet zaprt za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Tudi sicer pa bo ponekod v notranjosti Slovenije pihal vzhodni do severovzhodni veter.

Konec tedna tudi do hitrosti 200 kilometrov na uro

Zaradi prihajajočega ciklona naj bi konec tedna v Vipavski dolini pihala močna burja, katere sunki bi lahko v petek celo presegli 200 kilometrov na uro, je povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko. Burja, ki je pihala ponoči in zjutraj, je odkrila streho stanovanjske hiše v Ajdovščini in prevrnila kamion.

Zaradi napovedi orkanske burje se je danes zjutraj že sestalo ožje vodstvo Občine Ajdovščina z operativnimi predstavniki Civilne zaščite in Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina. Situacijo spremljajo že od nedelje dopoldan, najmočnejše sunke burje pa naj bi po napovedih vremenoslovcev pričakovali proti koncu tedna, ko naj bi nekateri presegli celo 200 kilometrov na uro.

Natančnejše napovedi bodo znane v sredo, je še povedal Benko, ko se bodo ponovno sestali na ajdovski občini in v primeru razglasitve rdečega alarma pripravili ustrezne ukrepe.