V Romuniji je od četrtka zaradi mrazu umrlo sedem ljudi, o smrtni žrtvi pa poročajo tudi iz Srbije, kjer so v bližini Valjeva danes v snegu odkrili truplo 51-letnega moškega, ki se je vračal z neke zabave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hud mraz s temperaturami do 22 stopinj pod ničlo je Srbijo, Romunijo in Bolgarijo zajel po večdnevnem močnem sneženju, zaradi česar je ponekod zapadlo do tri metre snega, oblasti pa so morale celo razglasiti izredne razmere.

O močnem sneženju pa danes poročajo tudi iz severne Italije. Najbolj prizadeto je območje Alessandrie in Astija v Piemontu, kjer je okoli 9000 ljudi začasno ostalo brez elektrike, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Nemčiji se medtem pripravljajo na sibirski mraz in temperature 20 stopinj pod ničlo. Z nizkimi temperaturami se sicer že soočajo na vzhodu države, zahodni deli Nemčije pa naj bi temperature z dvomestnimi številkami pod lediščem občutili od torka, poroča dpa.

Mraz bo tudi pri nas

Nizke temperature bodo tudi v Sloveniji, kjer se vsaj do četrtka ne bodo dvignile nad ničlo. V ponedeljek bo še delno javno, v torek in sredo pa delno oblačno z možnimi občasnimi padavinami. Če bo napoved zdržala, bi lahko v sredo in četrtek tudi pri nas snežilo.

Danes in v prihodnjih dneh bo na območju Vipavske doline pihala burja, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih presegla hitrost 100 kilometrov na uro.

Meteoalarm je za jutri za jugozahod Slovenije izdal oranžno opozorilo zaradi močne burje. Za severovzhod in severozahod pa rumeni alarm zaradi zelo nizkih temperatur.

(Foto: Meteoalarm)

Meteoalarm je rumeni alarm za zelo nizke temperature za jutri izdal za Belgijo, Češko, Nemčijo, Španijo, Finsko, Hrvaško, Latvijo, Makedonijo, Poljsko, Portugalsko, Slovenijo in Slovaško. V Rusiji in Bolgariji za jutri velja oranžni alarm za zelo nizke temperature. Opozorila za sneg in poledenele ceste pa veljajo za Belgijo, Nemčijo, Francijo, Španijo, Italijo, Luksemburg, Nizozemsko in Veliko Britanijo.