Živčec Kalanova je odločitev glede možnosti odvzema licence Kaničevi sprejela že prej, pred razkritjem vsebine pa so počakali, da je Kaničeva prejela upravni akt z odločitvijo. Upravni postopek odločanja o odvzemu licence Zlatki Kanič, ki je zdravila Bora Nekrepa, je bil uveden potem, ko je nadzor upravne inšpekcije na zdravniški zbornici pokazal, da zbornica na napačen način vodi postopke odločanja o odvzemu licence zdravnikom.

Živčec Kalanova je na novinarski konferenci povedala, da ob izvolitvi na mesto predsednice zbornice leta 2008 ni vedela, da bo morala reševati tako zahteven primer, kot je odvzem zdravniške licence v primeru, ki se je zgodil, preden je bila izvoljena. "Odločanje o odvzemu licence kolegu je ena najbolj zahtevnih, kompleksnih in odgovornih nalog, ki jih ima predsednik zdravniške zbornice in zame osebno je bila to ena najtežjih strokovnih in profesionalnih odločitev v moji karieri," je dejala.

Predsednica zbornice je razložila, da razlogov za trajni odvzem licence Kaničevi v skladu z zakonom o zdravniški službi ni. "Menim, da je začasni odvzem licence za dva meseca uravnotežen ukrep, ki je primerljiv z dosedanjimi ukrepi razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije v tem in podobnih primerih," je dejala in dodala, da je bil po izjavi izvedenca diagnostični postopek v primeru zdravljenja Bora Nekrepa pravilen in tudi pravočasen.

Družine Nekrep odločitev zbornice ne preseneča

Staršev Bora Nekrepa danes objavljena odločitev Zdravniške zbornice Slovenije, da se zdravnici Zlatki Kanič za dva meseca odvzame zdravniška licenca, ne preseneča. "Ta izid me ni presenetil. Vsak, ki se je kdaj srečal s predsednico ZZS, je lahko tak ukrep napovedal brez premisleka. Malo več kot nič," je v odzivu zapisal Borov oče Matjaž Nekrep.

"Skoraj štiri leta trajajoč postopek pred zdravniško zbornico se je poleti 2009 spremenil v farsično žaloigro in se je kot takšen tudi zaključil s tem, ne vem s katerim že, vsekakor ne zadnjim, dokončnim zaključkom," je pojasnil Matjaž Nekrep, potem ko je o sklepu izvedel iz medijev. "Mi smo se pred časom odločili, da v tem ne bomo več sodelovali. Stranke v postopku nismo in zanje nikoli nismo bili, na vlogo nemih statistov pa ne moremo pristati," je dodal.

Ob tem je izpostavil, da zakon o upravnem postopku, po katerem je potekal zborničin postopek zoper Kaničevo, predpisuje podrejenost upravnega postopka kazenskemu postopku. "Rezultat kazenskega postopka je obsodba, utemeljena na 81 gosto popisanih straneh, ki obsoja obsojenko, ker je s svojo nedejavnostjo in opustitvijo povzročila hudo poslabšanje zdravstvenega stanja našega Bora."

Prav tako je poudaril, da postopek pred zdravniško zbornico poteka zato, ker ji je družba podelila javna pooblastila izključne obravnave strokovnih napak in celo usodnih malomarnosti. "Ta javna pooblastila so bila v tem postopku zlorabljena, in to v škodo družbe, bolnikov in predvsem zdravnikov," je prepričan. "Dejanja najvišjih organov zbornice so vodila, ko zakritje dejanj ni bilo več možno, predvsem k razpršitvi očitne osebne odgovornosti na vse zdravnike. Delovalo je v dobrobit privilegiranih članov v škodo vsega članstva," je dodal.

"Od države, javnega pravobranilca in vseh pristojnih pričakujemo, da bodo ukrepali, postopek razveljavili in ga korektno izpeljali v dobrobit vseh državljanov. Za nas je prepozno," je med drugim še zapisal.

Kaničeva še dela, saj je njena licenca še veljavna

Inšpektorji so v nadzoru predsednici zbornice Gordani Živčec Kalan naložili, naj v primeru odločanja o vlogi, ki jo je decembra 2008 vložil odvetnik družine Nekrep Andrej Pitako, izvede ustrezne postopke za pravilno in zakonito odločitev in o tem izda konkreten upravni akt. Zbornica je upravni postopek v zadevi Kanič sprožila jeseni 2010, prva obravnava pa je potekala oktobra lani.

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Darja Arko zadeve še ne more komentirati, ker odločitev še ni pravnomočna. "Uradno o tem še nismo obveščeni. Hkrati bi opozorila, da s tem postopek še ni v celoti zaključen. Obstaja namreč možnost pritožbe in pričakujemo, da se bo Kaničeva odločila za pritožbo," je povedala v današnji izjavi za medije.

"Dokler postopek ni pravnomočen, ne moremo komentirati odločitve ali povedati, kako bomo ukrepali," je poudarila. "Dokler postopek ni zaključen, Kaničeva dela naprej kot zdravnica, saj je njena licenca v tem trenutku še veljavna," je pojasnila.

Odvetnik Zlatke Kanič Boštjan Penko je za POP TV potrdil, da se bo Kaničeva na odločbo zbornice pritožila na ministrstvo za zdravje. O dejstvu, da je zbornica postopek ponovila, pa je dejal, da se "na nek način zbornica s tem ponovljenim postopkom posipa s pepelom za ukrepe, ki jih je dokončno in pravnomočno izrekla". "Takšnega postopka po moji presoji absolutno ne bi smelo biti," je dodal.

Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 zaradi možganskega edema. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.