Po poročanju spletnega Dela so ga zaradi težav s srcem prvič operirali novembra lani, po novih težavah pa so ga v ljubljanskem UKC ponovno operirali včeraj. Ziherl je bil znan strokovnjak na področju preprečevanja samomorov ter zdravljenja alkoholizma in drugih oblik zasvojenosti. Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi LDS.

"Umrl je v Ljubljani, kjer se je ob zaključku 2. svetovne vojne rodil, nato šolal, ustvaril lastno družino, v njej vse življenje delal in v Ljubljani bo tudi večno ostal. Ljubljana je izgubila uglednega mestnega svetnika, Slovenija izjemnega človekoljuba in demokrata, medicina pa strokovnjaka, ki je soustvarjal njen njeno preteklost, sedanjost in kljub smrti tudi prihodnost," so zapisali v LDS.

V stranki so spomnili, da je Ziherl bil doktor znanosti s področja psihiatrije, zdravnik, direktor in strokovni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, avtor številnih strokovnih del, njegova bibliografija šteje kar 200 enot, ter profesor na Medicinski in Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.

"S svojo izjemnostjo je presegel meje stroke ter znanje delil in nadgrajeval v širšem družbenem okolju. Slovenska javnost ga je pogosto opazila v vlogi sodnega izvedenca za psihiatrijo, vodil je nacionalna strokovna združenja, kot član različnih posvetovalnih teles ministrstva za zdravje pa je v različnih obdobjih aktivno soustvarjal zdravstveno ureditev pri nas," dodajajo v LDS.

Po parlamentarnih volitvah leta 2008 je v vladi Boruta Pahorja postal državni sekretar na ministrstvu za zdravje, a je po premierjevem imenovanju Dimitrija Rupla za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve nepreklicno odstopil že nekaj dni pred začetkom opravljanja te funkcije.

Bil je oster kritik političnega dogajanja. Kaj je za Dnevnikov Objektiv povedal pred nekaj več kot pol leta, si lahko preberete tukaj. Na smrt Ziherla se je na svojem facebook profilu odzvala Katarina Kresal. Med drugim je zapisala, da je bil še v petek, ko sta nazadnje govorila, poln optimizma in načrtov za prihodnost.

"S Slavkom tem za pogovor nikdar ni zmanjkalo. Z njim smo razmišljali o prihodnosti, se pogovarjali o sedanjosti, izmenjevali izkušnje s potovanj, si opisovali občutke s koncertov in različnih prireditev, razpravljali o psihologiji, družbi … In seveda o politiki, ki ga je vedno spremljala," je zapisala.